Den italienska regeringens åtgärder för att försöka begränsa spridningen av coronaviruset har även inneburit restriktioner i landets fängelser. På vissa anstalter har de intagna protesterat våldsamt mot åtgärderna genom upplopp med ett flertal dödsfall som följd.

I Italiens nordliga regioner har de mest hårdföra restriktionerna utanför Kina införts. Landet är samtidigt det värst drabbade i Europa.

– Vi står inför en nödsituation, säger den italienske premiärministern Giuseppe Conte.

På lördagen hade man nästan 6 000 fall varav 233 med dödlig utkomst. Landets skolor har redan stängts ned och människor uppmanas att hålla minst en meters avstånd från varandra på allmänna platser.

Även i landets fängelser har restriktioner genomförts vilket de intagna på somliga håll reagerat våldsamt på. I staden Modena har tre intagna dött i samband med ett upplopp. Ytterligare tre intagna som flyttats har också dött. I ett annat fängelse togs fängelsevakter gisslan.

I en tv-intervju konstaterar Francesco Basentini, chef för landets fängelseadministration, att det förekommit ett flertal upplopp runtom i landet med bland annat anlagda bränder.

Vad de intagna framför allt är upprörda över är restriktioner för besök.