I en kraftfull uppvisning av solidaritet agerade invånarna i Bytom, en stad i södra Polen, snabbt för att skydda sina barn från fyra invandrare som misstänks för sexuella övergrepp mot minderåriga vid en lokal simbassäng. Polsk polis tvingades använda tårgas på platsen för att förhindra en potentiellt farlig situation medan upprörda föräldrar och vittnen krävde rättvisa.

Händelsen utspelade sig på lördagskvällen när flera barn rapporterade om olämpligt beteende från invandrarmän i åldrarna 18 och 48 år vid den kommunala simbassängen på Wrocław Street, enligt flera källor.

Offren ska ha varit i 11-13 års ålder, rapporterar en polsk tidning. Badvakterna och poolvakterna reagerade snabbt, drog upp de misstänkta ur poolen och larmade den lokala polisen.

Anna Lenkevych vid Bytoms polis bekräftade gripandet av de fyra utländska medborgarna, som tros vara georgiska medborgare. De misstänkta greps och är för närvarande under utredning, där bevis samlas in och vittnen förhörs.

Filmer fångade den eskalerande spänningen och folkmassans försök att attackera de misstänkta gärningsmännen. Av rädsla för en potentiell lynchning tvingades polisen använda tårgas för att skingra den upprörda folkmassan och skydda de misstänkta tills de kunde undersökas ordentligt och överlämnas till häktet.

Nedan följer videoklipp från platsen.

Lenkevych förklarade polisens ingripande med orden, ”Vi var verkligen tvungna att ingripa där”.

Händelsen i Bytom har utlöst en landsomfattande debatt om barns säkerhet, migration och samhällens och myndigheters ansvar för att ta itu med sådana handlingar, och på nytt väckt jämförelser med liknande händelser i andra europeiska länder. I Tyskland, där många rapporter om sexuella övergrepp där migranter varit inblandade har väckt stor oro för kvinnors och barns säkerhet, vilket Samnytt tidigare rapporterat om.

LÄS ÄVEN: Utomhusbad i massiva problem med invandrare