Föräldrarna i en sexbarnsfamilj i Skåne har häktats misstänkta för olaga frihetsberövande och synnerligen grov misshandel mot sin 7-åriga dotter. Det framgår av handlingar från domstolen.

Det är på julafton förra året som en 7-årig flicka i Eslöv förs till sjukhus med mycket svåra skador. Flickan har fått i sig ättiksprit, och läkarna tvingas operera bort hennes magsäck. Enligt en domstolshandling är hon ”nära att förlora sitt liv”.

Den livsfarliga kemikalien har flickan, enligt sina föräldrar, fått i sig ”av misstag”. De hävdar att dottern har en hjärnskada och ett självskadebeteende.

Vanvårdad dotter

Men vårdpersonalen misstror föräldrarnas påståenden. De misstänker att flickan vanvårdats och upptäcker fler skador än de som beror på att hon fått i sig syra.

Socialtjänsten kopplas in, och under mellandagarna beslutas att flickan och hennes fem syskon omedelbart ska omhändertas enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU).

Samtidigt påbörjas en brottsutredning mot föräldrarna. Det uppstår misstankar om att föräldrarna under en längre tid misshandlat dottern och att hon tidvis hållits inlåst. Övergreppen ska ha pågått i mer än två års tid.

Häktade

Enligt domstolshandlingar har mamman i familjen ett narkotikamissbruk. En stor del av ansvaret för familjen och syskonen har därför den äldsta 13-åriga dottern fått ta över.

Nu har båda föräldrarna häktats misstänkta för synnerligen grov misshandel samt olaga frihetsberövande och misshandel. De har tidigare nekat till anklagelserna.

Senast på torsdag denna vecka ska paret antingen åtalas eller begäras omhäktade.