Namnlös design (1)

Department for International Development/Kate Joseph / George Hodan

Utrikes

Sexualbrott på Irland skjuter i höjden – upp mer än 70 procent på tio år

Publicerad 3/6/2023
Annons

I förra veckan släpptes en rapport som visar att antalet sexualbrott i Irland ökat markant det senaste decenniet. Rapporten är framtagen av Gript Media och sammanfattar statistik hämtad direkt från irländska myndigheter. Det är siffror som tagits fram med anledning av att frågan debatterats i det irländska parlamentet.

Enligt rapporten registrerades det under 2011 1 958 sexualbrott. En siffra som under 2021 ökade med hela 75 procent till 3 433 registrerade sexualbrott. Sexualbrott som rubriceras som våldtäkt ökade under samma period från 447 till 983, det vill säga mer än en fördubbling.

LÄS ÄVEN: Stora irländska protester mot inflöde av migranter

Ökningen korrelerar med att invandringen till Irland också har ökat. Sedan 2011 har fler än 100 000 personer med invandrarbakgrund och utan medborgarskap tillkommit i landet. Om man räknar in sådana som immigrerat till landet och även erhållit medborgarskap blir siffran betydligt högre. Rapporten har dock inte knutit brottsbenägenhet till etnisk bakgrund.

Invandringen till Irland fortsatte att öka under 2021. En stor andel av dessa är dock i motsats till tidigare flyktingar från Ukraina. Just nu pågår omfattande protester, inte kopplade till befarad sexualbrottslighet, utan mer en allmän oro för att den ökande invandringen ska leda till sociala problem. I synnerhet i arbetarklassområden är denna oro betydande.

LÄS ÄVEN: Hundratusentals icke-européer utger sig för att vara flyktingar från Ukraina

Enligt Breitbart har irländska myndigheter reagerat på oron, inte genom att ta den på allvar utan med att utreda hur man kan försvåra för människor att demonstrera. Man undersöker relaterat till detta möjligheten att utvidga befintliga hatbrottslagar till att innefatta fler invandrargrupper.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons