Tidigare i år försökte 23-årige afghanske migranten Seyed Mohammad Alavi brutalt knivmörda en hitrest prostituerad från Östeuropa på ett hotell i centrala Malmö. Nu döms han till fängelse och utvisning för dådet.

Det var den 5 maj som Seyed stämde träff med den hitresta prostituerade kvinnan på hotell Forenom Aparthotel på stora Varvsgatan 10 i centrala Malmö. Men i stället för att ha sex med kvinnan beslöt sig Seyed för att mörda kvinnan. Motivet till mordet är inte klarlagt.

Brottsplatsen. Bild: Polisen.

Kvinnan försökte fly från hotellrummet och tog sig upp på byggnadens tak. Innan, under och efter flykten tillfogade Seyed henne ett stort antal knivhugg överallt där han kunde komma åt. Han missade hjärta och lungor med någon centimeter och skar upp kvinnans hals på ett livshotande sätt.

Det var endast tack vare att kvinnan snabbt kom under vård som hennes liv kunde räddas. Seyed lyckades fly från brottsplatsen men hade fastnat på övervakningsbilder. Polisen kunde genom tips man fick in efter att han publicerat bilderna och uppgifter i kvinnans hallicks bokningssystem gripa Seyed.

Offrets blod i hotellsängen. Bild: Polisen

16 (12) års fängelse och utvisning

Nu döms Seyed till 16 års fängelse av Malmö tingsrätt (12 år efter avdragen straffrabatt) bunden till brottet med bland annat DNA. Han ska efter avtjänat straff utvisas hem till Afghanistan. Utvisningen löper på livstid.

Kvinnan tilldöms även ett skadestånd på drygt en halv miljon kronor, ett belopp som sannolikt hamnar på skattebetalarna. Det gör även kostnaderna för Seyeds offentliga försvarare som uppgår till en kvarts miljon kronor.

Offrets blod på dörren till hotellets takbalkong. Bild: Polisen.

SVT mörklägger

Statstelevisionen har publicerat åtminstone fem eller sex artiklar om händelsen. I dessa har man konsekvent utelämnat alla uppgifter som visar att brottet är invandringsrelaterat.

Man varken publicerade eller länkade till de övervakningsbilder av gärningsmannen som polisen gick ut med och försvårade därmed för polisen att gripa honom. I senare skede underlät stats-TV om att den gripne och häktade misstänkte är migrant från Afghanistan utan svenskt medborgskap och även om att mordoffret ingår i den hitresta prostitution med trafficking som idag dominerar sexköpsmarknaden i Sverige.

Seyed i häktet. Bild: Polisen.

När SVT nu rapporterar om domen, nämner man inte något om dessa omständigheter och utelämnar dessutom att gärningsmannen döms till utvisning på livstid så att läsare/tittare inte heller indirekt ska kunna sluta sig till att brottet är invandringsrelaterat.

Domen kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.

LÄS MER: Publicerade övervakningsbilder gav utdelning – man gripen för mordförsök på kvinna