På grund av coronaviruset och den hårt pressade sjukvården har man i Örebro beslutat att ta in elever från SFI och Komvux. Efter en snabbutbildning ska de sedan arbeta som vård- och omsorgspersonal.

– Vi har stor personalbrist just nu på grund av covid-19 och den smittspridning som pågår och därför bad vi komvux och SFI om hjälp för att snabbt få personal som kan hjälpa till i våra verksamheter, säger Sahra Strandberg som är verksamhetschef för vård- och omsorg i Örebro kommun till SVT Nyheter.

Utöver tre veckors grundutbildning tillkommer två veckors praktik.

Vad eleverna mer specifikt ska hjälpa till med kan enligt Strandberg exempelvis vara personlig hygien, påklädning och hjälp vid måltider.

Salim Iskef är en av SFI-eleverna som snart kommer att arbeta med kommunens åldringar. Risken för smitta, eller för att själv föra smittan vidare, avskräcker inte.

– Jag vill arbeta inom vården i alla fall. Där finns det människor som behöver hjälp och corona innebär inte att vi ska sluta hjälpa människor som behöver det, säger Salim Iskef.

Dödsfall på äldreboende

För ett par veckor sedan rapporterades ett dödsfall på ett äldreboende i Örebro. Smittan fanns då bekräftat på sex boenden i kommunen.