En Twitteringenjör hävdar att man redan har och använder verktyg för att censurera Trumpanhängare och konservativa.

James O’Keefe och hans Project Veritas blev ett känt namn då man med dold kamera inifrån mediehus som CNN kunde visa hur man aktivt motarbetade Donald Trump och sympatisörer.

O’Keefes nya avslöjande gäller Twitter och hur man även där motarbetar, tystar och censurerar röster på högerkanten.

Twitter har mer än någon annan plattform inom sociala medier gått hårt åt denna grupp genom att systematiskt stänga ned ett stort antal konton med hänvisning till regler man bara tycks applicera åt ena hållet.

Misstankar och konspirationsteorier om att man agerar mycket hårdare mot högern har avvisats, något det nya avslöjandet dock bekräftar.

Vad som bland annat framkommer är att man på Twitter åtminstone förut använde sig av en metod kallad ”Shadow Banning”, vilket innebär att en användares innehåll blockeras utan att kontoinnehavaren får vetskap om det och att deras tweets fortfarande syns för följare men dyker inte upp i sökresultat eller någon annanstans på Twitter.

En annan metod ska vara ett automatiskt system som nedgraderar ”shitty people”.

– Varenda konversation kommer att graderas av en maskin och maskinen kommer att säga ifall det var en positiv eller negativ sak, säger mjukvaruingenjören Steven Pierre på Twitter.

2017 avslöjade före detta innehållsbedömningsagenten Mo Norai att Twitters vänsterlutande personal utsatte konservativa och Trumpanhängare för en hårdare granskning än liberala röster.

Dessa regler ska inte ha varit officiella men bakom stängda dörrar fanns många sådana.

90-99 procent på Twitter är enligt Norai anti-Trump.

Twitteranställda talar även öppet om hur de har tillgång till varenda privat meddelande plattformens användare skickar till varandra.