Shirley flydde från Sverige till Israel pga det muslimska judehatet. Foto: Privat.

Shirley flydde från Malmö till Israel: ”Det går inte längre att leva som jude i Sverige”

360 Shares

➤ Efter att USA efter decennier av förhalande verkställt beslutet att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, har det muslimska judehatet manifesterat sig i såväl Mellanöstern som här i Sverige där många migranter från området finns. I städer som Malmö är den muslimska antisemitismen en vardag som judar tvingas växa upp och leva med. 27-åriga Shirley Efraim är en av dem som fått nog och som nu valt att emigrera till Israel.

I en intervju med Aftonbladet berättar hon att hon känner sig betydligt tryggare på gatorna i Israel än i Sverige. Innan hon för drygt fem år sedan tog beslutet att flytta från Malmö till Israel hade hon sedan lång tid slutat visa öppet att hon har judisk bakgrund. Detta efter att under hela sin uppväxt blivit trakasserad för sin härkomst och blivit utsatt för hat och regelrätta dödshot.

LÄS MER: Brandbomber mot judiskt kapell i Malmö

Shirley växte upp vid Möllevången i Malmö. Hennes pappa är från Israel, hennes mamma från Sverige. Hon berättar att hon fick en judiskt religiös uppfostran men att hon levde ett i stort sett vanlig svenskt sekulärt liv.

Det började i skolan där Shirley blev kallad för ”jävla jude” av de betydligt fler muslimska invandrareleverna. Familjen fick sin bil vandaliserad med sprejmålade hatbudskap som ”judesvin”. Gymnasietiden beskriver Shirley som präglad av hot och hat från muslimska skolelever.

LÄS MER: Nyanlända anhållna för brandbomberna mot synagogan

Shirley berättar om ständiga besök hos rektorn efter att hon fått brev med dödshot lagda i sitt skåp. I dessa kunde det stå saker som ”jävla jude, jag vet var du bor, vi kommer döda din familj”. Hon fick glåpord som ”judehora” kastade efter sig i skolmatsalen och efter skolan väntade gäng av elever med muslimsk invandrarbakgrund på Shirley för att misshandla henne av inget annat skäl än hennes judiska bakgrund.

Något större intresse eller stöd från skolan för att göra något åt saken fick hon inte. Skolledningen ansåg inte att de hade resurser för att ta tag i problemet med hur det muslimska judehatet manifesterade sig i skolan.

LÄS MER: Maskerat gäng attackerade synagoga i Göteborg

Så småningom började Shirley dölja sin judiska bakgrund. Det är hon inte ensam om i Malmö och på andra platser i Sverige som har ett stort demografiskt inslag av muslimska invandrare från Mellanöstern. Bära kippa eller smycke med davidsstjärna är omöjligt, berättar Shirley om man inte vill stå ut med att bli spottad på, kallad för smutsig jude, bli misshandlad med mera.

Även Shirleys bror har blivit utsatt och misshandlad av muslimska gäng. Shirley berättar hur han vid ett tillfälle gick till polisen efter att ha blivit nedslagen på Malmöfestivalen. Men polisanmälan ledde inte till något.

LÄS MER: Antisemitisk demonstration i Malmö: ”Vi ska skjuta judarna”

På Facebook har Shirley och resten av hennes familj fått sina foton utlagda med bildtexter där de beskylls för att mörda palestinska barn och kvinnor.

För drygt fem år sedan fick Shirley nog. Då tog hon beslutet att emigrera till Israel och starta ett nytt liv där. Det har hon inte ångrat. ”Här är jag fri, här kan jag leva fritt”, förklarar hon. Hon bor nu i Modiin, en mindre ort mellan Jerusalem och Tel Aviv, och arbetar med marknadsföring.

LÄS MER: Kravaller i palestinska områden efter USA:s Jerusalem-erkännande

Trots att hotet från muslimska palestinska terrorister finns närvarande, känner sig Shirley tryggare i Israel än i Malmö:

– Jag är inte lika rädd här som på Malmös gator. Här känner jag mig trygg med att civila agerar väldigt snabbt om någonting händer. Här gör ju alla militärtjänst och tidigt i livet lär sig civilkurage. Folk skyddar varandra här. När min bror blev nedslagen i Malmö var det ingen som gick fram för att hjälpa honom.

Shirley är långt ifrån ensam om att, till följd av den stora muslimska invandringen och det judehat den fört med sig, lämna Sverige för Israel. En motsvarande trend syns även i andra europeiska länder, i synnerhet de där judar blivit utsatta för muslimska terrordåd de senaste åren. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har i spåren av judeförföljelserna i Europa aktivt uppmanat judar att emigrera därifrån till Israel.

LÄS MER: USA erkänner Jerusalem som Israels huvudstad – flyttar dit ambassaden

Det land som flest judar flytt ifrån på grund av muslimskt judehat är Frankrike som också drabbats hårt av muslimsk terrorism. Men attacker med sådana motiv har även skett i bland annat Belgien och Danmark.

Nu sker de även i Sverige. I dagarna utsattes en synagoga i Malmö och ett judiskt kapell i Göteborg för muslimskt antisemitiska mordbrandsattacker. Shirley riktar ett anklagande ord mot Sveriges politiker som hon menar har ett ansvar för den här utvecklingen och mot polisen som hon anser gör för lite:

– Jag tappar hoppet, det Malmö som fanns för 20 år sedan kommer aldrig att komma igen. Det tar aldrig slut. Sverige, politikerna och polisen, måste vakna upp och ta antisemitismen på allvar. Ta hjälp utifrån, för de kan inte hantera den här situationen. Jag brukar säga till min vänner i Israel att Sverige är förlorat. Det går inte att leva som jude i Sverige.

För några år sedan så USA:s förre president, Barack Obama sig föranlåten att skicka ett särskilt judiskt sändebud till Malmö för att på plats ta reda på hur stora problemen med muslimskt judehat är. Det resulterade bland annat i svidande kritik mot de styrande Socialdemokraterna i staden med Ilmar Reepalu i spetsen, som ansågs ta antisemitismen i försvar i stället för att beivra den.

Dessförinnan hade Simon Wiesenthal-centret utfärdat resevarningar för judar om att av säkerhetsskäl undvika Malmö.

360 Shares

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.