Montage / faksimil Facebook

Inrikes

Sifo: Sämsta resultatet för MP på 20 år

Publicerad 12/19/2021
Annons

Miljöpartiet och Liberalerna har svårt att hävda sig i Sifos senaste mätning, båda hamnar tydligt under riksdagsspärren. Inte sedan 2002 har MP varit mer impopulära hos väljarna.

Miljöpartiet får stöd av 3,2 procent medan Liberalerna hamnar på 2,8 procent. Långt bättre går det för Socialdemokraterna, som fortsätter att klättra. Regeringspartiets stöd ligger nu på 31,1 procent, vilket är en ökning med 2,2 procentenheter sedan mätningen i november.

Enligt statsvetaren Jonas Hinnfors beror uppsvinget till stor del på medias fokus på den nytillträdda statsministern Magdalena Andersson (S).

– Det har varit stort initialt fokus på vem Magdalena Andersson är. Hon har varit i rampljuset vid budgetförhandlingarna, som ny partiledare och som ny statsminister, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet, till GP.

LÄS ÄVEN: Samarbete med stöd av hotbild

M och SD jämnstora

Samtidigt som S har vuxit i popularitet har både Sverigedemokraterna och Moderaterna backat något. De två partierna är i dagsläget jämnstora. SD hamnar på 19,7 procent, i november låg de på 20,3 procent. M backar med 1 procentenhet och ligger nu på 20 procent.

Även Centerpartiet backar sedan mätningen i november. C ligger nu på 7 procent, vilket är under partiets valresultat 2018. Däremot ökar både Vänsterpartiet och Kristdemokraterna något. V når 9,7 och KD 5,1 procent.

Mätningen, som utförts av Sifo, gjordes på uppdrag av GP och SvD mellan den 6 och 16 december. 6 157 personer deltog i mätningen, som beskrivs som Sveriges största undersökning av väljarsympatierna.

Den senaste rangordningen ser ut som följer, alla siffror i procent, förändring sedan november inom parentes:

Socialdemokraterna 31,1 procent (28, 9 procent)
Moderaterna 20,0 procent (21 procent)
Sverigedemokraterna 19,7 procent (20,3 procent)
Vänsterpartiet 9,7 procent (9,3 procent)
Centerpartiet 7,0 procent (8,1 procent)
Kristdemokraterna 5,1 procent (4,6 procent)
Miljöpartiet 3,2 procent (3,6 procent)
Liberalerna 2,8 procent (2,3 procent)

LÄS ÄVEN: SR försvarar Miljöpartiet: Inte ondskan till allt som sker i landet

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
836Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons