En simklubb i norra Sverige har beslutat att tjejerna inte får bära tvådelad dräkt på träningen, detta då pojkarna skulle få svårt att koncentrera sig om tjejerna hade bikini. Nu får beslutet kritik.

Tidigare har en 14-årig simmare utsatts för ett sexbrott av en äldre person i simsällskapet. Trots domen stannade han kvar medan flickan bytte klubb. Då deras respektive föreningar delar anläggning tvingades hon stöta på gärningsmannen igen vid träningar. Fallet ledde till att flera simföreningar bojkottar mannens klubb.

LÄS ÄVEN: Ukrainska kvinnor nekas ha shorts och kortärmat – ”kan provocera män från andra kulturer”

Sedan ett par år tillbaka har man en ny tränare, något som gjort att miljön i simsällskapet förändrats. Bland annat har man infört bikiniförbud för tjejerna.

Ingen respekt med bikini

– Anledningarna är flera. Bland annat att det ser oprofessionellt ut, att om de har bikini blir de inte respekterade och att killarna har svårt att fokusera på sin träning. Vad jag förstår så uttrycks det inte som ett förbud, men att det var ganska tydligt att det inte var önskvärt, säger en anhörig till en simmare.

LÄS ÄVEN: Amanda fick inte åka buss i Malmö – var för lättklädd

Enligt internationella simförbundet Fias regler är inte tvådelat tillåtet på träning och hos föreningarna är baddräkt det mest förekommande plagget för tjejer. Men då träningen sker utomhus på sommaren händer det att de använder bikini i stället, något föreningarna säger sig inte ha något emot.