lia thomas riley

Riley Gaines och ”transsimmaren” Lia Thomas. Faksimil Youtube / Twitter

InrikesUtrikes

Simmerska tvingades tävla mot biologisk man – sågar transreglerna i media

Publicerad 1/2/2023
Annons

Den tidigare tävlingssimmerskan Riley Gaines, en av dem som tvingats tävla mot den uppmärksammande transsimmaren Lia Thomas, har gått ut i media och kritiserat den amerikanska vänstern som drivit på för policyn som innebär att biologiska män tillåts tävla mot kvinnor.

Riley Gaines var tidigare tävlingssimmerska för University of Kentucky inom National Collegiate Athletic Association. I en tävling simmade hon sig fram till en förstaplats, som hon dock tvingades dela med Lia Thomas – en biologisk man som efter medelmåttiga framgångar som simmare börjat definiera sig som kvinna för att kunna glänsa i den kvinnliga bassängen.

LÄS ÄVEN: ”Trans-simmare” vann simturnering mot kvinnor

I en intervju med Fox News som sändes på torsdagen, där även Riley Gaines deltar, säger Carrie Lukas som är ordförande för konservativa ideella Independent Women’s Forum att reglerna som låter transpersoner tävla mot kvinnor är ett hot mot biologiska kvinnors rättigheter.

Hon framhäver vikten av att låta ordet ”kvinna” definieras som ”biologisk kvinna” för att vänstern inte ska kunna utnyttja lagar som skrivits för att skydda kvinnors rättigheter.

LÄS ÄVEN: Amerikanska feminister protesterar mot ”transsimmare”

Thomas tidigare konkurrent: ”Vrider tillbaka klockan”

Riley Gaines säger i inslaget att kvinnor ”absolut inte” har lika tillgång till sport när domstolarna och regeringen tvingar dem att tävla mot biologiska män.

Hon nämner den amerikanska lagen ”Title IX” som infördes 1972, och som innebär att ”Ingen person i USA skall, baserat på kön, uteslutas från deltagande, förnekas rättigheter, eller utsättas för diskriminering i utbildningsprogram eller aktivitet som får federalt ekonomiskt stöd […]”, och menar att detta slags policy inom idrotten tar kvinnor tillbaka till tiden före 1972.

– Vänstern tror att detta är framåtskridande, men detta vrider tillbaka klockan ett halvt sekel, säger Gaines.

Hon säger även att transsimmaren Lia Thomas, som hon själv tvingades tävla mot, är självisk och saknar självinsikt.

LÄS ÄVEN: Transsimmare blottar sig för kvinnliga lagkamrater

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
774Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons