På måndagen bekräftade även Sri Lankas regering att det var islamister som utförde terroristdåden på påskdagen där minst 296 personer dödades och över 600 skadades. Media och politiker kritiseras för att inte tala klarspråk om förövarnas och offrens religionstillhörighet.

Igår uppmärksammade Samhällsnytt att hatpredikanten och imamen Zahran Hashim enligt underrättelsekällor till CNN News 18 var en av självmordsbombarna bakom blodbadet. Nu framkommer ytterligare information om Hashim. Han pekas ut som ledare för islamistgruppen National Tawheed Jamaath, NTJ på Sri Lanka och uppges ha kopplingar till Islamiska staten, rapporterar Daily Mail.

LÄS MER: CNN: Islamister utförde massmorden på Sri Lanka

Nedan ett videoklipp från en lokal nyhetskanal som uppges visa en av självmordsbombarna gå in i en kyrka.

Enligt Reuters kommer Sri Lankas president Maithripala Sirisena att be om utländsk hjälp för att följa upp de internationella terroristkopplingarna. I ett uttalande skriver regeringen att ”underrättelserapporterna indikerar att en utländsk terroristorganisation har stöttat lokala terrorister”.

Bland de personer som dödats i terrordåden mot kyrkor och lyxhotell rapporteras om 39 utländska medborgare och ytterligare nio som fortfarande saknas.

https://twitter.com/KashmirIntel/status/1120326756529893377

Imamen: ”Icke-muslimer måste dödas”
I videoklippet nedan uppger debattören och imamen Mohamad Tawhidi hur den utpekade IS-imamen Hashim i sin retorik delar in människor i tre typer: muslimer, icke-muslimer som håller med muslimer och icke-muslimer som måste dödas.

https://twitter.com/Imamofpeace/status/1120035503468883968


På måndagen påträffade den srilankesiska polisen ytterligare ett fordon med sprängmedel. Istället för att desarmera bomben valde man att utföra en kontrollerad explosion.

SVT glömde redovisa muslimer
I sociala medier kritiseras massmedia och makthavare för att inte visa samma kraftfulla engagemang som vid terroristdådet på Nya Zeeland den 15 mars. Massmedia sände då direkt under ett dygn och många framstående politiker betecknade att terroristen som högerextrem. Den här gången har massmedia och politiker valt en försiktigare linje.

Nedan syns det hur statstelevisionen ”glömde” redovisa att närmare tio procent av befolkningen på Sri Lanka är muslimer – ”majoriteten är buddhister, men det finns även en hinduisk minoritet” skriver man. Muslimer redovisas inte trots att de utgör en större andel än kristna på den sydasiatiska ön. Enligt Wikipedia är drygt sju procent av befolkningen kristna.

https://www.facebook.com/thinkpolice/photos/gm.2360343130921395/2117769775180146/?type=3&theater&ifg=1

Även efter att det bekräftats att islamister låg bakom attackerna, valde media att utelämna detta.

Statsminister Stefan Löfven som kallade till en presskonferens i samband med terrordådet på Nya Zeeland valde den här gången att endast twittra ut ett fördömande på påskdagen. Det har mött massiv kritik i sociala medier.

Kristna blev ”påskdyrkare”
Även internationellt kritiseras politiker för sitt sätt att uttrycka sig. Nedan benämner Barack Obama och Hillary Clinton kristna som ”easter worshippers”, dvs påskfirare eller påskdyrkare.