shojgu-feature

Foto: Kreml

Inrikes

Sjojgu: Ukraina har nästan slut på militära resurser

Publicerad 8/17/2023
Annons

Ukrainas motoffensiv har misslyckats och landet har ”nästan slut på militära resurser”. Det hävdar Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu.

Under tisdagen hölls en ”internationell säkerhetskonferens” i utkanten av Moskva. Evenemanget har hållits varje år sedan 2012, och årets konferens var således den elfte i ordningen.

Mindre än vanligt

Uppemot ett hundratal länder, varav några med omtvistad internationell status, hade bjudits in. Främst länder i Afrika, Latinamerika och Asien. Inget Nato-land, däremot fick USA-allierade Israel en formell, offentlig inbjudan.

Årets konferens var betydligt mindre än tidigare år, även om en och annan inflytelserik delegat fanns på plats. Exempelvis Kinas försvarsminister Li Shangfu som passade på att hålla tal och varna omvärlden för att lägga sig i situationen i Taiwan.

– Det är en strikt intern angelägenhet för Kina, och att utomstående lägger sig i är oacceptabelt, sade han.

Li Shangfu. Foto: Kreml

Shangfu var den fjärde talaren på konferensen, efter ett videotal från den ryske presidenten Vladimir Putin, ett tal från Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu samt en uppläst hälsning från Belarus president Aleksandr Lukasjenko, som liksom Putin inte närvarade personligen.

Den kinesiske toppolitikern fick dock tala innan såväl Belarus försvarsminister Viktor Khrenin som Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, vilka båda var på plats.

En annan av talarna, fast betydligt längre ned på talarlistan, var Österrikes tidigare utrikesminister Karin Kneissl. Hon tvingades 2019 bort från den österrikiska politiken, anklagad för att sprida Kremls politiska agenda, och arbetar numera för ryska staten. Kneissl, som växte upp i Jordanien, inledde sitt tal på arabiska i en gest till de många arabiskspråkiga delegaterna.

Karin Kneissl. Foto: Kreml”

”Ukraina har nästan slut på militära resurser”

Det tal under gårdagen som kommit att få mest uppmärksamhet i omvärlden är dock den ryske försvarsministerns. Han påstod att den omtalade ukrainska motoffensiv, som nu pågått i drygt tio veckor, misslyckats.

– Preliminära resultat från striderna visar att Ukrainas militära resurser nästan helt tagit slut, sade Sjojgu.

Han hävdade även att de vapen Ukraina får från västvärlden överskattas, och att ryssarna lyckats slå ut en stor mängd västerländska vapen.

– I många fall är till och med sovjettillverkad utrustning överlägsen i fält jämfört med västerländska modeller, tillstod den ryske försvarsministern.

Kamp mot nynazism

Sergej Sjojgu talade om kriget som en kamp mot nynazism, fascism och ”modern ny-kolonialism”. I Ryssland ses kriget som ”det kollektiva västs” angrepp på Ryssland och paralleller dras ofta och gärna till Nazitysklands angrepp under andra världskriget.

Sjojgu anklagade Ukraina, och USA, för att begå krigsbrott och brott mot internationell rätt. Bland annat genom användandet av klustervapen – en typ av vapen som den ryske försvarsministern hävdar att Ryssland inte använder.

– Än så länge, av humanitära skäl, har vi avstått från att använda sådana. Men det beslutet kommer vi nu se över, sade Sergej Sjojgu.

LÄS ÄVEN: Här inspekterar ryske försvarsministern svenska stridsfordonet

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
824Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons