Faksimil Youtube / Twitter

Inrikes

Sjuksköterska blandade ihop läkemedelslistor – patienten avled

Publicerad 7/12/2021
Annons

Efter att ha blandat ihop sina patienters läkemedelslistor gav sjuksköterskan en av vårdtagarna fel medicin. Ivo bedömer det som ”brister i rutiner och information”. Patienten dog.

Slarvet, som kom att kosta patienten livet, inträffade när en sjuksköterska på ett äldreboende på Höglandet tittade på fel läkemedelslista. Resultatet blev att patienten fick flera felaktiga sprutor och dog dygnet därpå, rapporterar Sveriges Radio P4 Jönköping.

Patienten uppges ha varit under palliativ vård. Det framgår inte huruvida patienten befann sig i ett tidigt skede av denna inriktad på att förlänga livslängden eller i ett sent skede där fokus ligger på symtomlindrande. I tidig palliativ vård kan patienten ha en mycket långvarig förväntad livslängd medan sen palliativ vård omfattar livets absoluta slutskede. 

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) bedömer att misstaget orsakats av ”brister i rutiner och information”. Äldreboendet uppges efter händelsen ha skärpt säkerheten för läkemedel. Vilka åtgärder som gjorts framgår inte av rapporteringen.

LÄS ÄVEN: Kräktes blod i äldreboendet – fick en filt och avled

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons