sjukhus
Inrikes

Sjuksköterska glömde nål i cancerpatient – skickades hem och avled

Publicerad 6/10/2020
Annons

En kvinna i Småland som led av cancer genomgick behandling hos ett sjukhus. Men behandlingen gick inte som förväntat. En sjuksköterska glömde nämligen en så kallad infart med nål i kvinnan. Hon skickades hem och dog på grund av vårdmissen av blodförgiftning.

Händelsen inträffade i juli förra året vid Västerviks sjukhus. Kvinnan fick en venport inopererad och en nål placerades där i samband med anläggandet av venporten, rapporterar Dagens Vimmerby.

LÄS ÄVEN: Cancersjuk åldring övergavs på sjukhustoalett – föll och avled

Kvinnan skickades hem samma dag med nålen kvar i venporten. Nio dagar senare drabbades hon av feber och återvände till sjukhuset för att få vård. I samband med besöket upptäckte vårdpersonal att nålen fortfarande satt kvar i venporten. Läkare konstaterade att kvinnan drabbats av blodförgiftning. Hon avled senare till följd av komplikationen.

Sjuksköterskan bär ansvaret

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) riktar skarp kritik mot ansvarig sjuksköterska som inte har gjort någon anteckning i kvinnans journal huruvida man har kontrollerat venporten innan hon skickades hem. Enligt IVO bär sjuksköterskan hela ansvaret för kvinnans bortgång.

LÄS ÄVEN: Kopplade urinslangen till blodomloppet på sjukhus – svullnade och dog

authorimage

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
842Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons