EmmaGustavsson

T.h. Emma Gustavsson, sjuksköterska. Foto: Faksimil Facebook

Inrikes

Sjuksköterskans dagbok i coronavården: ”Du kommer inte stå pall det här”

Publicerad 3/28/2020
Annons

En sjuksköterska i Stockholm vittnar om verkligheten på en vårdavdelning för riskgrupper som drabbats av coronaviruset (COVID-19). Samtidigt som avdelningen är full står ambulansen och vill lämna av fler.

Det var på onsdagen som Emma Gustavsson publicerade ett dagboksinlägg på Facebook där hon skriver att hon har haft sitt tuffaste arbetspass hittills som sjuksköterska. Gustavsson arbetar på en avdelning som endast tar emot multisjuka och äldre patienter som bär på coronasmittan.

Hon vittnar om hur avdelningen är full och remisserna ligger i långa köer. Samtidigt står ambulanspersonal i gasmasker och väntar på att lämna över ytterligare en patient.

Anhöriga ringer och gråter i telefonen. Alla mina patienter har svårt att andas och är syrgaskrävande. Den ena har just nu 12 liter syrgas (man får 10 liter vid ett hjärtstopp) och kan ändå inte syresätta sig ordentligt. När man har svårt att andas får man ångest och panik.

Jag känner mig helt hjälplös. Jag är ingen superhjälte som alla påstår. Jag är en helt vanlig tjej som med mina två armar försöker göra allt jag kan för att du inte ska dö. Jag har spänningshuvudvärk efter mitt visir och munskyddet har gett mig trycksår på näsan. Kära lilla sköra patient. Jag vet att du inte kommer stå pall det här. Och jag ser i dina ögon att du också vet det.

https://www.facebook.com/emma.gustavsson.71/posts/10156678031661504

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
559Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons