operation sjukhus
Inrikes

Sjukvården går på knäna – nu skjuts även brådskande operationer upp

Publicerad 1/9/2021
Annons

En ny undersökning vittnar om att flera regioner i Sverige nu skjuter upp även brådskande operationer. Detta på grund av att landets sjukvård går på knäna.

SR Ekot rapporterade på lördagen att sjukvården i Sverige nu är så ansträngd att flera regioner tvingas skjuta upp operationer som egentligen inte ska gå att skjuta upp. Det visar en ny kartläggning som statsradion har gjort.

Enkäten skickades ut till Sveriges alla 21 regioner förra veckan. Svaren visar bland annat att delar av personalen på Akademiska sjukhuset i Uppsala har börjat arbeta under krislägesavtal. De största anledningarna till det allvarliga läget på landets olika sjukhus är sjukfrånvarande personal och ett ökat vårdbehov.

LÄS ÄVEN: Sjukvårdsdirektören: Neka alla vård som inte har covid-19

I Uppsala och Jönköpings län beskrivs läget som så allvarligt att vård som egentligen inte kan vänta, exempelvis cancer- och kärloperationer, nu kommer att skjutas upp.

– Det kan faktiskt vara canceroperationer som får vänta något just nu, säger Uppsalas hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler till statsradion.

LÄS ÄVEN: Cancerpatient tvingades vänta ett halvår på återbesök – spreds till andra organ

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
646Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons