Sveriges Radio-profilen Egon Malmgren utsattes för en förnedrande misshandel i Stockholms kollektivtrafik för fem år sedan när en gängkriminell invandrare tände eld på hans hår. Nu säger han att kriminaliteten blivit ett stort samhällsproblem, och han efterlyser en öppen debatt om dess orsaker.
– Då måste vi även nämna etnicitet, säger han till Samnytt.

– Det är för det första jobbigt att prata om det här överhuvudtaget, inleder Egon Malmgren när Samnytt ringer upp honom.

Han är en välkänd röst i Sverige. Den idag 72-årige pensionären har tidigare läst upp nyheter i Sveriges Radios “Ekot” i hela 35 års tid. Ofta otäcka händelser från världens alla hörn.

Men det som Egon Malmgren själv utsattes för på en buss mellan Värmdö och Stockholm för drygt fem år sedan har satt djupa spår hos honom.

– Det har varit en jobbig väg. Jag är dubbelt drabbad. För det första drabbades jag av misshandeln, och sedan drabbades jag av svenskt rättsväsende. Det är dubbelt upp. Det är förfärligt, utbrister han.

Hoppas på lagändring

Händelsen, som diskuterats flitigt de senaste veckorna, handlar om att en gängkriminell profil tänder eld på Egons hår när han sitter på bussen på väg in till Stockholm i februari 2020. Trots att polisen alltså vet vem gärningsmannen är, så slipper denne åtal.

Förundersökningen läggs ned i november förra året, men det dröjer fram till februari i år innan Egon Malmgren informeras om beslutet.

– När jag fick veta att det var nedlagt, så förstod jag att det hade blivit en politisk fråga. Mitt ombud var väldigt upprört. Vi tyckte att vi borde försöka väcka opinion kring det här. Det har det blivit nu. Det har kommit upp på högsta politiska nivå, säger han.

Det radioprofilen syftar på är att såväl justitieminister Gunnar Strömmer (M) som Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson Terese Carvalho nu båda talar om att lagen måste ändras.

Teresa Carvalho är rättspolitisk talesperson för Socialdemokraterna. Faksimil

– På något sätt känns det som att det har kommit i mål och att saker är på gång. Vad jag förstår ligger vägen öppen för en lagändring. Det är det jag hoppats på hela tiden; att det hamnar i riksdagen, säger Malmgren.

Stor internationell spridning

Egon Malmgren mår dåligt av det videoklipp som sprids på internet som visar hur den gängkriminelle mannen tänder eld på hans hår. Han vill själv inte titta på det. Och han scrollar snabbt förbi när det dyker upp i flödet.

– Jag måste snabbt fly förbi så fort jag kan. Det där vill jag inte se på något sätt. Det där är jobbigt, säger han men lägger sedan till:

– Samtidigt förstår jag att det har varit ett draglok i alltihop. På det sättet har det varit gynnsamt för uppmärksamheten, så jag får väl stå ut med det.

Han konstaterar även att händelsen fått mycket stor internationell spridning:

– Jag kan själv inte se filmen som sprids, men jag har förstått att det är bortom tre miljoner visningar på den. Nu sprids den internationellt. Jag såg en spansk nyhetssajt som lagt ut filmen och som har 700 000 visningar. Någon fransk sida också, och i Nederländerna och Tyskland. Kritiken riktar sig helt och hållet mot svensk rättsväsende. De tycker det är rent vansinne.

“Invandraren med tändaren”

I fem års tid har Egon Malmgren valt att hålla tyst om det han utsattes för i februari 2020. Anledningen är att han inte velat störa polisens pågående förundersökning.

– När själva misshandeln hände så togs den upp av tidningar. TV4 ringde och ville ha med mig i direktsändning, men det sade jag nej till, berättar han.

– Jag är journalist, så jag har gärna velat prata om det. Men jag har tigit ända tills mitt ombud ringde i februari och berättade att det var nedlagt, och att det var en gängkriminell som var misstänkt. Bara det förvärrade det här fallet. Att det var en sådan gangster som var misstänkt. Det gjorde det värre för mig.

Gängkriminelle Amin Kibuka tände eld på Egon Malmgrens hår. Foto: Polisen

Malmgren säger att han själv är “dubbelt drabbad”, och jämför det med att gärningsmannen slipper straff för sitt agerande.

– Den här misshandlaren. Invandraren med tändaren, jag säger det rakt ut. Eftersom det är ett samhällsproblem idag så tycker jag inte att vi ska tiga om det. Invandraren med tändaren går helt fri. Han har inte drabbats på något sätt av det här. Inte på något sätt. Jag har blivit dubbelt drabbad av misshandeln och rättsväsendet. Det är fullständigt absurt, säger han.

“Det har gått för långt”

Egon Malmgren knyter själv det han utsatts för till invandringen. Den utpekade gärningsmannen, Amin Kibuka, är visserligen själv född i Sverige, men hans pappa kommer från Uganda. Även pappan är dömd för upprepad brottslighet.

– Nu får jag väl kritik för att jag låter Samnytt intervjua mig, men jag tycker att vi behöver en större öppenhet när det gäller kriminalitet och andra samhällsproblem, säger han.

– Det måste vi vara uppriktiga med. Tyvärr, säger jag. Tyvärr har det blivit ett samhällsproblem. Ju mer vi tiger om det, desto svårare blir det. Vi måste göra som danskarna; prata om vilka problem vi har. Först då kan vi lösa dem, anser jag. Men vi svenskar är lite annorlunda, menar han.

Tänker du det här med just förnedringsrån och hela den biten?

– Ja, och gruppvåldtäkter. Det är ett helt paket med skjutningar och sprängningar som vi vaknar till var och varannan morgon.

Egon Malmgren är inte optimistisk inför framtiden. Han tror inte att den negativa samhällsutvecklingen kommer kunna vändas.

– Jag är nog tyvärr negativ. Pessimistisk. Det känns som att det har gått för långt. Att det har bitit sig fast för djupt i vårt samhälle. Jag undrar: Hur ska man kunna klara det här? Hur ska man kunna få bukt med det här? Det känns inte bra, tycker jag.

– Jag vill inte dra in mig själv i någonting mer än det här, men kriminaliteten är ett stort samhällsproblem idag. Det måste vi prata om. Vilka är det och vad gör de? Då måste vi även nämna etnicitet. Tyvärr, säger jag. Om du citerar mig så måste du lägga till att jag säger tyvärr. Det skulle inte behöva vara så.

Ingen vill öka invandringen

Samtidigt som Egon Malmgren är pessimistisk, så noterar han att debattklimatet förändrats. Idag är det mer accepterat att prata om samhällsproblem än det var för bara tio år sedan. Det är inte längre lika tabubelagt att ifrågasätta den omfattande invandringen, eller kritisera den eskalerande kriminaliteten.

Egon Malmgren. Foto: Leif Bjärnling

– Den som idag pratar om en ökad invandring har svårt att få gehör, eller hur? Det är väl inget politiskt parti idag som går ut med att de vill öka invandringen? Det är inte politiskt gångbart idag att prata om det. Om en ökad invandring. Det är en stark förändring, påpekar han.

Samtidigt konstaterar statsradioreportern att dagens Sverige är väldigt annorlunda jämfört med det land som han själv minns det från sina yngre dagar.

– Statliga delegationer från andra länder kom till Sverige för att lära sig av vår samhällsordning och vårt välfärdssystem. Idag har vi inga sådana besök. Nu har jag hört en svensk minister säga rakt ut att vårt välfärdssystem plundras. Och Rikspolischefen Petra Lundh sade nyligen att den organiserade brottsligheten har brett ut sig i hela samhället.

– Jag säger öppet när jag pratar med folk att jag är tacksam att mina föräldrar tajmade min födelse så här bra. Jag fick vara med om Sverige när det var som bäst. På 60-, 70- och 80-talen, säger Egon Malmgren.

LÄS ÄVEN: Ingen straffas för att ha tänt eld på 72-årige Egons hår – ansvarig polis vägrar kommentera