Sjukvårdsdirektör Björn Eriksson i Stockholm föreslår att politikerna förbjuder vårdgivare att ge vård till patienter som inte är insjuknade i covid-19. Tanken är att det ska frigöra vårdpersonal. Eriksson har tidigare kritiserats för att sakna kompetens på vårdområdet.
Det var på en pressträff på tisdagen som sjukvårdsdirektören lanserade förslaget att all planerad vård i Stockholmsregionen ställs in. Förutom akuta tillstånd ska alla patienter som inte har covid-19 nekas vård.
Resursbrist redan innan pandemin
Det bakomliggande skälet är att den svenska vården till följd av sparbeting är svårt underdimensionerad vad gäller vårdplatser och personal. Resurserna var otillräckliga redan innan pandemin slog till och någon overhead eller redundans i form av krisberedskap finns inte.
I Stockholm har intensivvården slagit i taket sedan det som beskrivs som en andra våg av viruset sköljt in över landet efter ett relativt lugn under sensommaren och den tidiga hösten.
Icke covid-sjuka får vänta till februari
Sjukvårdsdirektörens lösning på problemet är att vården nu ställer om till att endast behandla covid-sjuka. Alla andra ska enligt förslaget få vänta på vård på obestämd tid, i första omgången till slutet på januari nästa år.
– Vi har historiskt stort vårdbehov och ser inga tendenser till att smittspridningen minskar, Jag föreslår därför idag till nämnden att ställa in all planerad vård som inte är akut för att frigöra resurser, i ett första skede fram till 31 januari, säger Björn Eriksson.
Alla administrativa uppgifter som utförs av personal med vårdutbildning föreslås också ställas in. Det framgår inte om det även innefattar den viktiga journalföringen.
“Värkande knän” får vänta
Enligt Eriksson handlar den planerade vården om personer som upptar vårdresurser med sina “värkande knän”. Det ska de om förslaget vinner gehör hos regionpolitikerna inte längre tillåtas göra.
Det är oklart huruvida förslaget är förenligt med hälso- och sjukvårdslagens skrivningar om rätten till vård.
Beslöt riva helt covid-sjukhus
Eriksson uppmärksammades också i juni när han beslöt riva det fält- och beredskapssjukhus för covid-patienter som för höga kostnader byggts upp i Stockholmsmässans lokaler i Älvsjö.
Sjukvårdsdirektören motiverade beslutet med att sjukhuset inte behövdes.