Inrikes

Sjukvårdskris i Västra Götaland – ambulansverksamheten kan stängas ned

Publicerad 11/24/2018
Annons

I ett nytt budgetförslag för krisdrabbade NU-sjukvården i Västra Götalands län föreslås nedskärningar i ambulansverksamheten för att spara 19 miljoner kronor. Förändringarna innebär att ett 20-tal medarbetare måste omplaceras.

Under torsdagen lämnade ambulansverksamheten vid NU-sjukvården, en del av Västra Götalandsregionen, in sitt förslag hur de ska nå ett noll-resultat. Det kommer att beröra ambulansenheter i Munkedal, Strömstad, Uddevalla, Hallinden och Åmål. Förslaget innebär att ambulansverksamheten stängs ned, främst nattetid.

– Det kommer att försvåra tillgängligheten. Vi har lagt förslaget på neddragning just nattetid för att det är då de används minst, men oavsett så kommer det att ge effekt, säger Björn Kalin, verksamhetschef på ambulansverksamheten till Bohusläningen.

Krisen i NU-sjukvården kräver att 19 miljoner kronor sparas in. Utöver neddragning av verksamhet under nattetid kommer NU-sjukvårdens transportambulans som kör mellan sjukhusen att minska sin drift. Under sommarperioden juni-augusti kommer verksamheten att skäras ned ytterligare enligt beräkningen då en dygnsambulans ska tas ur drift.

Enheter i Munkedal och Strömstad kommer att stängas ned. I samband med att ambulanstimmar försvinner drabbas ett 20-tal medarbetare av förändringarna och dessa personer måste omplaceras.

Ett beslut om nedskärningar kommer att tas den 29 november.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
443Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons