Arkivbild. Foto: Samuele Ghilardi

Arkivbild. Foto: Samuele Ghilardi.

Utrikes

Skakig start på börsveckan

Publicerad 2/7/2018
Annons

Det blev en skakig start på såväl de amerikanska börserna som den svenska börsen den här veckan.

Indexen på de båda börserna Dow Jones och Nasdaq föll i måndags, för att därefter återhämta sig under tisdagen. Dow Jones rasade med hela 4,6 procent veckans första dag, den största nedgången sedan finanskrisen.

Men de amerikanska börserna har sedan dess hunnit återhämta sig något och satt i ett något längre perspektiv är nedgången försumbar. Såväl Dow Jones som Nasdaq-indexen gick starkt under hela 2017.

Dow Jones index står dryga sex procent högre idag än för bara tre månader sedan. Om man jämför med indexets samlade börsvärde vid tidpunkten för presidentvalet 2016 så handlar det om en uppgång på nästan 30 procent. Under samma tidsperiod hade Nasdaq Composite, fram till innan måndagens nedgång, gått upp med över 30 procent.

Måndagens ras på den amerikanska börsen gjorde att Stockholmsbörsen följde med nedåt under tisdagen. I Sverige har börsen gått betydligt sämre det senaste året och har ingen trettioprocentig uppgång att luta sig tillbaka på. Börsvärdet idag är nästan identiskt med värdet för ett år sedan.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
661Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons