Den Sverigedemokratiske före detta riksdagsledamoten och mångårige partimedlemmen Thoralf Alfsson uteslöts nyligen, något som lett till starka reaktioner bland medlemmar och sympatisörer. Nu framkommer att skälet till uteslutningen är att Alfson varit ”kritisk till islamiseringen av Sverige”, vilket gör att beslutet ifrågasätts ytterligare.

På sin blogg publicerar Alfsson det brev han fått från SD där partiet förklarar skälen till hans uteslutning. Man vänder sig i brevet mot att Alfsson anser att det pågår en islamisering av Sverige och att han varit kritisk till detta.

LÄS MER: Thoralf Alfsson utesluts ur Sverigedemokraterna

Vidare kritiserar partiledningen att Alfsson pekat ut invandringen som en orsak till den negativa samhällsutvecklingen, något man i brevet kallar ”oerhört omdömeslöst”. Alfsson kallar det ett ”häpnadsväckande och sensationellt brev från partistyrelsen”.

Ni har även varit aktiv med att skriva ett flertal blogginlägg där ni är kritisk till islamiseringen som ni anser sker i Sverige men även utvecklingen av samhället som ni beskyller på individer med en annan bakgrund än svensk, är oerhört omdömeslöst som representant för Sverigedemokraterna. […] och uttrycker er väldigt negativt med en generalisering att det sker en islamisering av Sverige.

Brevet kan läsas i sin helhet HÄR.

Reaktionerna i sociala medier har blivit kraftiga, inte minst därför att höga företrädare för partiet, exempelvis partisekreteraren Richard Jomshof, själva i starka ordalag kritiserat islamiseringen, något som Alfsson också påpekar.

LÄS MER: SD stänger av och öppnar uteslutningsärende mot Thoralf Alfsson efter Facebook-kommentar

”Det är ju därför jag är med i Sverigedemokraterna och röstar på SD”
Alfsson uppger att han blev chockad när han läste brevet. Det ska också ha varit reaktionen hos andra Sverigedemokrater som han visat brevet för:

Nu blev jag tvungen att skicka brevet till en god vän och Sverigedemokrat sedan ca 10 år. Han blev fullständigt chockad och det första han sa. ”Det är ju därför jag är med i Sverigedemokraterna och röstar på SD. Jag är emot islamiseringen i Sverige och vill stoppa den negativa utvecklingen i landet när det gäller t.ex brottslighet.”

I de reaktioner från gräsrötterna som kommit efter att Alfsson offentliggjort brevet uttrycks stark kritik mot partiet.

https://www.facebook.com/harry.edin/posts/10156961463137630

 

”Olycklig formulering”
Som ett svar på reaktionerna om uteslutningsbrevet har partistyrelseledamoten Mattias Karlsson under natten gått ut på Facebook och skriver där att brevet som författats till Alfsson innehöll en ”olycklig formulering i ett brev som såvitt jag förstår, baserar sig på ett missförstånd och som författats av en helt nytillträdd tjänsteman”.

https://www.facebook.com/mattias.karlsson.9889/posts/10155659938836097

 

Thoralf skriver dock i ett nytt blogginlägg att det inte alls rör sig om någon ny tjänsteman. Charlott Qvick som författat brevet har arbetat för partiet och partistyrelsen i många år.

Alfsson skriver också att han anser skrivningarna om islamisering vara är en dålig bortförklaring till varför man vill utesluta honom. Han hänvisar som belägg för det till ett uttalande som SD-riksdagsledamoten Mattias Bäckström Johansson gjort i tidningen Barometern.

Kritik mot islamisering utifrån religionens ideologiska och imperialistiska dimension är i allra högsta grad berättigad som även partiet står bakom. Men det skiljer sig från att direkt överföra detta på alla som är muslimer, vilket är det som brevet försöker ge uttryck för.