En moderat politiker i Skåne har dömts till fängelse i två år efter att han våldtagit en kvinna i flera timmar. I en ljudinspelning efter övergreppen hörs politikern oroa sig för att vara en våldtäktsman.

Det var natten mellan den 29 och 30 augusti förra året som Felix Solberg (M), ledamot i Region Skåne, följde med en kvinnlig bekant hem. Väl utanför kvinnans bostad frågade Solberg om han fick följa med in en stund. Efter ett längre samtal frågade han även om han fick sova över. Det uppger kvinnan att hon inte såg några problem med eftersom de bara var vänner från universitetet.

Kvinnan förväntade sig att Solberg skulle sova på soffan, men han ville sova i hennes säng istället. När de hade lagt sig för att sova började han sedan försöka kyssa kvinnan och tafsa på hennes kropp. Kvinnan sade ifrån och vände sig bort från honom men det var ett svar Solberg inte kunde acceptera.

Tafsade upp till 50 gånger
Istället fortsatte Solberg att tafsa på kvinnans kropp i uppemot fem timmar trots att hon gång på gång förde bort hans händer. Under den här tiden har han utfört flera sexuella handlingar däribland klämt hårt på kvinnans bröst och tryckt in sina fingrar i hennes vagina. Det framgår även att han har fört kvinnans hand till sin penis och onanerat med den.

I polisförhör uppger kvinnan att hon var rädd för Solberg eftersom han inte lyssnade på henne. Hon berättar även att Solberg uppfattas som oberäknelig och har lätt för att bli arg helt oprovocerat. Sammanlagt ska politikern ha tafsat på hennes kropp upp till 50 gånger trots att hon varje gång stoppat honom.

”Jaha, betyder det att jag är våldtäktsman nu?”
Ett par dagar efter händelsen kontaktade kvinnan sin studentförening och berättade vad som hade hänt. Ansvariga i styrelsen höll ett möte med Solberg, som även spelades in i hemlighet, där de förklarade att han förbrukat sitt förtroende när han ”brutit mot nollefriden mot en fadder inom universitets ramar”.

Solberg svarar med att han inte minns någonting men i samtalet framgår det att han uppfattas som ledsen, orolig och ångerfull och förstår att han gjort fel. Bland annat säger han, ”jaha, betyder det att jag är våldtäktsman nu” och ”tänk om jag är en våldtäktsman”.

När polisen sedan konfronterar Solberg med ljudinspelningen vill han inte kommentera.

Tingsrättsdomen
Lunds tingsrätt bedömde att kvinnans berättelse är trovärdig. Solberg som förnekar brottet dömdes den 28 juni till fängelse i två år för våldtäkt och ska även betala kvinnan 116 000 kronor i skadestånd.

Hängde ut våldtäktsman
Tidigare har den moderate politikern engagerat sig mot våldtäktsmän. Sommaren år 2017, det vill säga ett år innan han själv genomförde en våldtäkt, attackerade Solberg artisten Anna Books son Antonio för att ha våldtagit ett barn. Han ansåg då att det ”inte är okej att antasta!!!!!”.