Scanner4

T.v. Scanner läser av lastbilen. T.h. Migranter. Foto: Press/Facebook

Utrikes

Skannerteknik ska upptäcka illegala migranter i lastbilar

Publicerad 8/17/2019
Annons

Ett brittiskt samarbete mellan företaget QMC Instruments och forskare vid Cardiff University har resulterat i en stark skanner som kan uppfatta en glödlampa på 800 000 kilometers avstånd. Nu har tekniken börjat säljas som ett verktyg för att upptäcka illegal invandring. Det rapporterar tidskriften NyTeknik.

Många länder kämpar med att upptäcka illegala invandrare som försöker passera gränser genom att gömma sig i bland annat lastbilar. Nedan syns ett exempel på hur utomvästliga migranter försöker hitta en lastbil för att ta sig vidare från Frankrike till Storbritannien.

Ett stort bekymmer i arbetet att upptäcka de illegala invandrarna är att gränsvakternas verktyg är begränsade vilket gör att genomsökningar blir tidskrävande. Men nu har den brittiska säkerhetsfirman Sequestim tagit fram en lösning med en skanner som använder sig av teknik från satelliter.

Enligt firman kan deras skannerteknik läsa av fordon även när de rör sig i hastigheter upp till 160 km i timmen. Skannern skapar bilder av bilens last utifrån kroppsvärme.

”Stor hjälp i kampen”
Paul Simmons är vd för Sequestim och han berättar att tekniken avsevärt kommer att underlätta arbetet med att upptäcka illegal invandring.

– Vår lösning för lastbilsskanning är en världsnyhet och kommer att vara till stor hjälp i kampen mot människosmuggling och illegal invandring. Vi kan se vad som gömmer sig i lastbilar som kör i motorvägshastighet även om de gömmer sig inne i lådor. Det är helt otroligt, säger Simmons.

Upptäcker dolda vapen
Vid sidan om att upptäcka illegala migranter kan skannern även läsa av om en person bär ett dolt vapen. Nedan en video som demonstrerar tekniken.

Företaget har nyligen börjat sälja tekniken som kan installeras permanent vid en exempelvis en gränsövergång eller mobilt i en skåpbil. Det framgår inte om den svenska gränspolisen och tullverket finns bland de intresserade kunderna.

LÄS ÄVEN: 660 000 migranter i kö för att ta sig över Medelhavet till Europa

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons