JO-kritik mot Lars-Göran Uddholm, brandchef. Foto: Samhällsmagasinet

Skarp JO-kritik mot Södertörns brandförsvar: sa upp brandmän som hämnd för kritik mot rekryteringspolicy

Delningar

Södertörns Brandförsvarsförbund, under ledning av Lars-Göran Uddholm, sa sommaren 2015 nej till två vikarierande brandmän på grund av ”bristande samsyn med förbundets värderingar och inriktning”. De två brandmännen anmälde förfarandet och nu ger JO dem rätt.

Det var Emil Skoglund och Pontus Westlund som hösten 2014 i ett öppet brev och debattartikel förde fram kritik mot anställningsförhållandena för de som hade tillsvidareanställning och mot förbundets principer för rekrytering. När de sedan sökte vikariat sommaren 2015 meddelades de alltså att de ej var aktuella. Beslutet fattades av Lars-Göran Uddholm, brandchefen.

I det öppna brevet efterlystes tryggare anställningsförhållanden och en öppen och transparent dialog mellan anställda och ledning i anställningsfrågor. I debattartikeln (som kan läsas i JO:s uttalande här) skriver de bland annat:

Riskerar vår arbetsgivare Södertörns Brandförsvarsförbund (SBFF) med sin senaste rekryteringskampanj att fördärva vår status, liksom utvecklingen av professionen?

Vår arbetsgivare har för er medborgare bland annat definierat följande kompetenser; frisör, poet, fritidsledare, kock, idrottslärare, gymansvarig, grundskolelärare, försäljare, sjukgymnast och yrkeschaufför som som bättre kvalifikationer än människor med mångårig erfarenhet och/eller yrkesutbildning till brandman.

I JO:s beslut går de igenom inspelade samtal mellan ledningen och brandmännen samt SBFF:s bevekelsegrunder för att neka dem vikariat. JO skriver bland annat:

En myndighet har givetvis rätt att ingripa mot en anställd som inte sköter sitt arbete t.ex. på grund av sina åsikter. Förbundet har emellertid inte påstått att P.W. och E.S. misskött sina arbetsuppgifter eller att de kunde befaras göra det i framtiden. Det har inte heller framkommit något i min utredning som tyder på att så kan vara fallet.

JO konstaterar även att Skoglund eller Westlunds åsikter inte påverkar deras opartiskhet eller saklighet i tjänsten. JO-konstaterar därför att:

Det går enligt min mening inte att dra några annan slutsats av utredningen annat än att beslutet att inte erbjuda P.W. och E.S. anställning som sommarvikarier berodde på att de framför åsikter om förbundet och dess ledning i ett öppet brev och debattartikel. […]

Beslutet att inte erbjuda P.W. och E.S. anställning utgör mot den bakgrunden ett ingripande som står i strid med det grundlagsfästa förbudet mot repressalier.

JO menar vidare att Lars-Göran Uddholms uttalanden under mötet med de två brandmännen ”vittnar om okunskap när det gäller utrymmet för offentligt anställda att uttrycka åsikter som avviker från myndighetens. […] Det anföra innebär att jag är mycket kritisk till förbundets och Lars-Göran Uddholms agerande”

Du kan läsa hela JO:s yttrande här.

Missa inte heller dokumentären om de två brandmännens fall och om rekryteringspolicyn på Södertörns Brandförsvarsförbund, där bland annat Lars-Göran Uddholm intervjuas:

 

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.

165 KOMMENTARER

 1. Brandförsvaret ska förebygga brandrisker släcka bränder samt rädda liv, allt annat är oväsentligt…Capice.

 2. Ojoj brandMAN på Södertörn måste vara ett minfält att tassa omkring på, ett kort livsspann på den posten

 3. Men här anställer de allt o alla: Språkproblemen inom äldreomsorgen är så omfattande att de utgör en direkt fara för brukarna. Den springande punkten är bristen på personal. Kommunal är nu kritiskt till att arbetsgivarna ställer för låga krav på svenska när de anställer inom äldreomsorgen. För det handlar inte bara om liv och hälsa, utan också om integritet och att de anställda ska förstå vilka rättigheter och skyldigheter de har.–Det är ett otroligt övergrepp mot en människa att bli avklädd av någon som inte kan berätta varför.
  https://www.vk.se/2383407/sprakproblem-fara-i-aldreomsorgen

  • Språkproblemen kommer att avta. Svenska språket och Svenska Folket minskar relativt Arabiska språken och Befolkningen.

 4. De riktiga brandmännen släcker och räddar liv, poet och frisör-”brandmännen” försöker tala med dem som slänger sten på de riktiga brandmännen!
  I min värld plockas de som stenar brandmännen bort ur ekvationen, gärna hem till deras egna länder, så kan poeten och frisören återgå till vad de ”brinner” för!

 5. Skulle vara intressant att få uppföljning på vad som händer ett arsle som Uddholm !? han kan ju omöjligt få ha kvar tjänsten

 6. Vem hade trott för några år sedan att just Sverige med sina förhållandevis starka o stolta fackförbund, skulle gå i bräschen för en tystnadskultur? Gör som du blir tillsagd och ha inga synpunkter för då blir du av med jobbet! Att det är just Södertörn i detta fallet är väl kanske inget som förvånar någon!

  • Allt sitter ihop med Globaliseringen som tanke. Fint med samarbete, men det är en utopi att alla invånare på Tellus blir en enda familj.

   Vet inte om du har sett Medelhavskonventionen, Barcelonaavtalet och annat?

   Kanske låter det som ett sidospår, men Samnytt gör ett jättejobb, som skriver artiklar, som beror av Konsekvenserna av att utplåna Sverige som Land och Svenska Folket.

   //

   SWEXIT, Återvandring och Landet Sverige!

   • Det kommer naturligtvis att straffa sig nu när folk äntligen ser ut att vakna ur koman de befunnit sig i.

  • Jag har varit på en hel del jobb i mina år – och alltid varit fackligt ansluten. En sak kan jag säga rakt av – att facket skulle stå på arbetarnas sida i ur och skur kan man glömma. Facket är korrupt och hoppar alltsom oftast i säng med arbetsgivarna oavsett vilka vansinnigheter det hittas på.

   Facket är i det stora hela lika dysfunktionellt som politiken och massor av svenska myndigheter.

   Varför var jag med? Försäkringsskydd och att kunna gå på fackmöten – jag ville veta vad som bestämdes.

 7. Måste vara en mardröm för en feminist när det kommer brandMÄN till ens bostad för att släcka en brand startad av en fimp

 8. Lite OT Det råder brist på sjuksköterskor inom äldreomsorgen. Därför har vårdföretaget Attendo börjat anställa sjuksköterskor från Filippinerna. Är det någon som är förvånad över att det fungerar så bra att anställa folk från Sydostasien jämfört med muslimerna som inte passar in någonstans i Sverige.

  • Alternativet att betala svenska sjuksköterskor vad de egentligen är värda är väl inget alternativ förstås.

  • Det kommer hemhjälp som inte kan svenska, de socialistiskt röstande pensionärerna blir upprörda, kan inte förstå att de blir behandlade så

  • Muslimerna är inte här för att arbeta eller bidraga med något till samhället.
   De är alla tärande och skall inte vara här för att leva på oss, de skall ut.

  • Å ena sidan fylls landet med folk som man påstår ”inget hellre vill än att arbeta, betala skatt och integreras”. Å den andra måste man rekrytera från andra ställen för att åtgärda brist på arbetskraft. Man hoppas ju att svenskarna inser att det är nåt som inte stämmer här.

 9. Allting med ”Södertörn” framför eller bakom sig i namnet, bör man sky som pesten det tycks vara vänsterliberalernas eldorado.

 10. JOs yttranden kan myndigheter fullständigt strunta i och det gör dom också. JO är kastrerad och maktlös, en pladderkvarn som ingen bryr sig om, ett spel för gallerierna. Återinför tjänsteansvaret som Palme tog bort på 70talet och återge JO makten att åtala för tjänstefel så skulle nog rötan i vårt samhälle kunna bekämpas.

 11. Alla är lika värda och kompetens är ett patriarkalt förtryck. Neomarxismen förnekar sig inte.

  Sverige behöver saneras från neomarxism.

 12. Bara jag hör namnet Södertörn får jag associationer till psykanstalt.
  Som i sin tur numera är synonymt med pk-näste.
  Ursäkta om det skulle finnas någon kvardröjande där som ännu är vid sina sunda vätskor.

 13. 17 minuter in i filmen och har redan tappat hakan flera gånger. Jag tror dom håller på att sortera ut folk som inte är PK. Förstår heller inte varför en person som inte ens har utbildat sig till och kvalificerat sig för yrket söker ett Brandmansjobb, än mindre hur en poet utan utbildning och erfarenheter kan få ett Brandmansjobb medans ärkebrandmannen själv blir åsidosatt. Det är inte bara fel, det är korrupt. Vill ni bli skyddade vid brand av någon som inte kan hantera jobbet? För att förstå att detta är ett mycket krävande jobb, föreställ er detta: Jag såg på Göteborgsvarvet en sommar. Där springer de så lättklädda de kan, häller vatten på sitt huvud för att inte storkna i värmen. Bland dem sprang två brandmän i full rökdykardräkt och syrgastub, med masker på. Skulle ni klara av det? Det är skicket som krävs av en brandman.

 14. Utsorteringen av icke-PK har varit brutal sedan tidigt 90-tal.
  Försök att hitta en lärare som är öppen med att de sympatiserar med SD.

 15. Om kåken brinner vill man knappast att den som ska rädda den är nån inkvoterad poet med ”rätt värdegrund”.

 16. Intolerans mot de ”intoleranta”, hämnd, vedergällning och repressalier. Välkommen till vänsterns värld. Bara en tidsfråga när nattliga hämtningar, skjutsningar, summariska rättegångar, korrektionsläger och dödsläger blir vår vardag.

 17. Sossarnas ”Samhällsbygge” är detsamma som kollaps. Systemet är inställt på självdestruktion. Världsregeringen får nog snart rycka in.

  • Det är just det som planeras. När det blivit tillräckligt kaotiskt måste världsregeringen FN ta över. Första dagen kommer avrättningarna av tänkade människor att inledas.

 18. Värdegrunden används för att förtrycka oliktänkande. Moderaternas och sossarnas agerande påminner om nazitysklands förföljelser av oliktänkande.

 19. Har värdegrundsskaparna frågat vilken värdegrund deras värdegrundsbaserade folkgrupp muslimerna har? Vilken värdegrund har en muslim? Allas lika värde för judar kvinnor och ickemuslimer?

  • Muslimer utsätts nog ej för att teckna under värdegrunder, som jag fick på de sista två jobben, muslimer antas vara perfekta som de är……..

 20. Hårresande….man börjar banne mig bli ordentligt rädd för samhällets sammanfallande på olika områden….
  Snart står väl något huckle som har gått en sykurs vid operationsbordet!
  Och utbildade kunniga brankillar uppmanas söka jobb som poeter och nagelskulptörer!

  • Och man fortsätter nedmonteringen av Sverige trots att Sossarna har fritt fall i opinionen. Man struntar inte bara i konsekvenserna för Sverige utan också för sin egen del…

  • Det gör det redan…
   Kolla ex på ex där MP ville att en asylsökande afrikan, som arbetat som ”medicinman”, skulle få praktisera som läkare för att lättare kunna få sin svenska läkarlegitimation…

  • Inte hela samhällskroppen utan hela maktpyramiden. Såna chefer sitter efter mångårig negativ selektion på alla ledande poster och vid eventuell seger för SD kommer de sabotera alla försök till förändringar. Det behövs en stor rensning av maktapparaten.

 21. När någon person eller organisation med makt inte gillar en åsikt sätts repressiva åtgärder in och det hänvisas till att de har fel värdegrund som då gäller som bevisbörda utan att man behöver specificera sig. Detta förfarande är om något ett hot mot demokrati och bör brännmärkas likt detta uttalande av JO. Dessutom skall personer som sätter sig över lagar och bestämmelsen fråntagas sina befattningar och inte bara få en reprimand och sedan fortsätta sin tjänst till omgivningens obehag. Rent allmänt har ordet värdegrund blivit en ersättning för det man förr kallade bevis. Problemet är bara att bevis är en sak medan fel värdegrund är detsamma som en sak man inte gillar.

 22. Uddholm är antingen helt dum i huvudet ELLER så hänger han själv löst om han inte följer order att bete sig som han gör…yrkesheder vad är det?

 23. Hur många kommer inte att få sätta livet till på grund av Sossarnas flummiga, huvudlösa, folkföraktande och ansvarslösa politik?

 24. Brinner det hos er . är det helt övertänt? Oj oj….Vi skickar ut en poet och en nagelskulptris….har sett halva reportaget på YT nu…Nåt är allvarligt trasigt i Sverige det är en sak som är säker.

  Hur många fler samhällskritiska organisationer lider av samma sjuka? Förmodligen alla.

  Sverige är på god väg att göra sig självt till ett stort , inkompetent jävla skämt. Vi måste t.ex rekrytera brandflyg från ITALIEN när det brinner som fan i ett av Norra Europas skogsrikaste länder. – Det är många som borde inför riksrätt.

 25. Aldrig har föraktet för kompetens, kunskaper och praktisk erfarenhet varit så stort i Sverige…….den totalt okunniga, outbildade regeringen sätter ribban….!

 26. Det här programmet sändes för flera år sen….
  Vet att det diskuterades här redan då!
  Men det är väldigt konstigt att det aldrig blev nån stor diskussion då…vinden har vänt o nu reagerar flera mot dårskaperna!

 27. Jag kan vittna om att redan för ungefär 10 år sedan blev svenska unga män nekade att bli brandmän på grund av deras etnicitet.

 28. Sedan Räddningsverket i Karlstad lades ner och flyttades över till MSB har förfallet pågått oavbrutet.

  Kompetens och kunskap är inte lika viktigt längre. Istället har kvotering av medarbetare med utländska bakgrund och kvinnor som inte klarar styrkeproven rekryterats.

  Lars-Göran Uddholm, en gång en av de som motsatte sig den nya policy om kvotering av kvinnor utan möjlighet att forcera en säkerhetsdörr vid lägenhetsbrand, till den mångkulturivrare man kan se idag och man kan förstå förfallet av det som en gång var en svensk brandkår.

  Från brandkår till räddningstjänst – till en ängslig aktör underställd MSB.

  Eliasson behöver nog inte anstränga sig för att förstöra räddningstjänsten ännu mer.

  För att släcka de stora skogsbränderna i Sverige behövs i första hand kompetent folk…

 29. Transsexuella ska kvoteras in till brandmannakåren, feministerna har gett sig den på att det ska bli gjort

 30. Lars-Göran står det! Har tryckfelsnisse varit framme igen? För inte föreställer väl bilden någon man?

 31. Sjuk/åldringsvård i kris… polisen i kris… skolan i kris, försvaret i kris…pensionssystemet i kris…infrastrukturen i kris…och nu kan vi också tillfoga MSB…

  Ynkedomen har väl återigen visat sig inom MSB – enär man måste rekvirera besprutningsplan från Italien till ett av Europas största skogländer.

  (Detta gjorde man även vid skogsbränderna i Västmanland 2014.)

 32. På tal om dårskap…
  Nu ska Özz bli feminist o stödja F!…..
  Joo..och så trodde han själv att han var utbränd…

  • När man ser samma mönster dyka upp så ofta och tydligt även utanför Sveriges gränser, inser man att Sverige ingår i en större sammanslutning, ett eget ”ekosystem”, skapat av globalisterna!

   Folk måste börja ta maktfenomen som Soros och Bilderberger på allvar, innan det är för sent!

 33. Allt på Södertörn tycks ha fått dåligt rykte p.g.a. Arnstad och de tokigheter högskolan står för. Därför blir ingen förvånad när Södertörns Brandförsvarsförbund och dess chef agerar lika idiotiskt som Arnstad.

 34. Nu har jag kollat igenom hela reportaget – det är bara och erkänna , rakt upp och ner , Sverige har förvandlats till ett Dårhus. Dårarna har tagit över dårhuset – så är det bara.

  Dränera Träsket – skyndsamt!

  • Det som alltid förbryllar mig i granskningsintervjuer är denna skumrask attityd, det är på sätt och vis som att få ett kvitto på att här har vi skurken. Som denne filur här, eller varför inte Özz. Turknationalisten som lätt kunnat slinka iväg som en räv genom att spela med öppna kort, men valde att sätta sig i försvar och trilskas. Ett sådant beteende väcker ju frågor och visar på skuld.

   • Sossarna har genom årtiondena infiltrerat politruker överallt i vårt samhälle! Har man rätt inställning får man en fin tjänst som belöning, det typiska socialistiska ryggkliarsamhället som måste bort!

    • Ja det måste väck – träsket måste dräneras. Undrar hur mycket jävelskap detta ställt till med genom åren och hur mycket pengar detta kostat svenska skattebetalare.

     • Varenda sosse måste rensas ut. Den ankommer på den enskilde befattningshavaren att visa meriter . Finns inget annat än medlemskap i SAP så ; Adjöss !!

 35. Otroligt. Berufsverbot. Som taget från international-socialismens Sovjet och national-socialismens Hitler-Tyskland.
  Bra att dessa brandmän fick rätt, men tusentals personer har fått sparken i Sverige för att ha ”fel” åsikter.

  • Jag har en händelse, att tack vare mina argument fick en Chef att avgå frivilligt!
   Exakt, jag kom på honom genom att låta företagets anställda jobbare tillverka saker och ting som gick till hans Villa. Ett brunnslock av Rostfri plåt m.m.

  • Jag bodde ett tag på Södertörn. Gick till Södertörns högskolas bibliotek för att låna en bok om matematik för ett specifik problem jag hade. Gick ett varv runt mellan bokhyllorna utan att hitta något. Frågade en bibliotekarie:
   ”- Nä, vi har ingen matematisk litteratur!”
   Högskola, ehum.

 36. Hur brukar ni göra, ni som bor i Södertörn och vill ha manikyr?
  Ringer ni och beställer tid eller är bara att trycka på brandlarmknappen?

 37. Trodde alla som va brandmän/kvinnor hade uppgiften att släcka bränder inte vara del av någon PK pakt som försetts med munkavel.

 38. Dokumentären visar precis vad som händer när genusvetarna kommer ut på våra myndigheter och får inflytande. Katastrof. I det här fallet är det den lydige värdegrundstrogne chefen Lars-Göran Uddholm som städslat Genuskarriäristen Jesper Boqvist för att göra om organisationen. En legoknäkt, en Genus-hitman, Denne Boqvist

  https://se.linkedin.com/in/jesper-boqvist-3193b779

  med direkta kopplingar till Centrum för Genusstudier. Själv en före detta brandman tydligen, som läst 15p Genusvetenskap och upptäckt en karriärmöjlighet inom myndighetssverige.

  https://sv-se.facebook.com/sodertorn/posts/696502630365021

  ”Idag medverkar Jesper Boqvist, produktionsledare i Södertörns brandförsvarsförbund och Anneli Häyrén Weinestål, forskare vid Centrum för genusvetenskap vid Uppsala Universitet i ”Från Bromance till Romance”, ett seminarium om hur maskuliniteten bygger nära relationer inom räddningstjänsten men hur de också begränsar möjligheten till öppenhet. Pride House, Kulturhuset Sergels torg, Lokal Studion. Välkommen!”

  Pajasar. Skrämmande.

  • Folk dör i bränder helt i onödan !
   Folk dör i vårdköer i onödan !
   Folk dör av skjutningar i onödan !

   Självaste Stalin skulle mysa av det som de senaste regeringarna skapar !

 39. Sådana här politiskt korrekta chefer i statlig och kommunal tjänst går det tyvärr tjugo på dussinet av numera.

 40. Tja vad är mer att vänta? Så här blir det, vidare utveckling om varför är nog överflödig på detta forum.

 41. Uddeholm har säkert blivit brandchef för att han följer ”förbundets värderingar och inriktning”. Sådant är viktigare än kompetens i Sjupartiets dårhus Sverige. Det är just därför Sverige har förvandlats till galenskapens land.

 42. Talesmän och kvinnor från Södertörn brukar dyka upp i PK-media, typ P1. Det verkar vara ett starkt kommunistfäste.

 43. Man ska minnas att de bestämmelser som gäller för offentlig verksamhet, som i detta fall brandskydd, innebär att åsikterna är skyddade just för att det gäller en offentlig verksamhet.

  Det är en annan sak om man yttrar alltför sanna saker när man är privatanställd.

LÄMNA ETT SVAR