I ett aktivistiskt utspel har FN publicerat en lista med över hundra företag i Israel som hävdas kränka mänskliga rättigheter. Detta på grund av att de bedriver verksamheter i de områden på Västbanken som enligt FN och vissa andra aktörer hävdas vara ockuperade av den judiska staten.

Anklagelseakten från världssamfundets organ för mänskliga rättigheter fördöms nu kraftfullt av Israel och USA men hyllas av palestinier och försvaras av ett antal vänsterliberala människorättsorganisationer. Det stora flertalet företag som på listan hängs ut som brottsliga är lokala israeliska. Men även internationella reseföretag som Airbnb, Tripadvisor, Booking.com och Expedia anklagas i FN-rapporten för brott genom att erbjuda eller förmedla uthyrning av bostäder på Västbanken.

Skarp kritik från Israel och USA

I ett uttalande riktar Israels premiärminister Benjamin Netanyahu skarp kritik mot FN:s organ för mänskliga rättigheter som ligger bakom uthängningarna av 112 företag verksamma i Israel som brottsliga.

– Istället för att vara en organisation som hanterar mänskliga rättigheter försöker man bara att förminska Israel.

Israels regering får stöd i kritiken från USA som kallar FN-organet för antiisraeliskt. USA valde av bland annat det skälet att lämna organets råd redan 2018.

Rådet ska officiellt ha ett brett övervakningsgrepp om brott mot mänskliga rättigheter i världen men har på senare år alltmer utvecklats till en organisation som nästan uteslutande fokuserar på att fördöma Israel i sina resolutioner. I rådet återfinns dessutom en rad länder vars regimer själva bryter grovt mot mänskliga rättigheter.

Hyllas av radikala palestinska aktörer

De palestinska territoriernas utrikespolitiska talesperson Riad Malki kallar i ett uttalande FN-utspelet ”en seger för internationell rätt”. Malki har ett förflutet som våldsbejakande revolutionär i den marxist-leninistiska milisorganisationen Folkfronten för Palestinas Befrielse som inte erkänner Israels rätt att existera och har den judiska statens utplånande som slutmål.

Malki får stöd från den vänsterliberala människorättsorganisationen Human Rights Watch som ställer sig bakom rapporten. Organisationens vice ordförande Bruno Stagno går i ett uttalande så långt som att anklaga de 112 företagen på listan för att vara medskyldiga till krigsbrott.

– Den här listan borde göra att alla företag nu blir varse om att de är med och underlättar krigsbrott när de gör affärer i bosättningarna.

Västbanken

Västbanken har tillhört Israel sedan det så kallade sexdagarskriget 1967 då den judiska staten angreps av en koalition av omgivande muslimska arabstater. Dessa länder gör inte längre anspråk på territoriet men inom FN och EU anses områdena i en tolkning av internationell rätt fortfarande som ockuperade medan USA deklarerat att man betraktar dem som en del av Israel.