arnault-faksimil-google

Jean-Claude Arnault i handfängsel. Bild: Faksimil Google.

Inrikes

Skärpt straff för ”kulturprofilen” Jean-Claude Arnault – döms nu för två våldtäkter

Publicerad 12/3/2018
Annons

Svea hovrätt skärper påföljden för ”kulturprofilen” Jean-Claude Arnault som i tingsrätten i oktober dömdes till två års fängelse för en våldtäkt. Den högre rättsinstansen menar att Arnault ska fällas för två våldtäkter och adderar sex månader till strafftiden.

– Det är ställt utom rimligt tvivel att den tilltalade gjort sig skyldig till våldtäkt, kommenterade hovrättens ordförande Lars Dirke domen i samband med att papperskopior delades ut till närvarande journalister.

Även åklagaren och målsägandebiträdet förklarade sig nöjda med domen. Mindre nöjd sade sig Arnault vara, vars advokat berättade att hans klient var ”bestört, förvånad, uppriven och ledsen”. Arnault hade hoppats på att bli helt frikänd.

Hovrätten höjer även skadeståndsbeloppet till brottsoffret från 115 000 till 215 000 kronor. Domen gäller två fall av våldtäkt mot en och samma kvinnliga författare som begåtts under hösten och vintern 2011.

Hårt fall från hög höjd
Jean-Claude Arnault, gift med Svenska Akademien-ledamoten Katarina Frostenson och en hyllad profil inom kulturetablissemanget i Stockholm har enligt många och samstämmiga vittnesmål varit något av en Dr Jekyll och Mr Hyde-personlighet. Vid sidan av sin firade kulturgärning ägnade han sig åt att sexuellt utnyttja och förgripa sig på unga naiva kvinnor med författarambitioner som sett honom som en väg in i den innersta kultursfären.

Detta ska ha pågått i decennier. I kulturvärlden har Arnaults beteenden varit välkända men utåt har tystnadskultur gällt. De kvinnor som drabbats av Arnaults framfart har fram tills nyligen valt att tiga i rädsla för att annars förlora sin ställning i de kulturella salongerna.

Arnault-affären har också skapat stor turbulens inom Svenska Akademien där Arnaults fru, poeten Katarina Frostenson, sedan länge är ledamot. Flera ledamöter har avgått och utdelningen av Nobelpriset i litteratur som den anrika institutionen ansvarar för har i år fått ställas in.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
443Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons