Det kommunala vindbolaget Kumbro vind befinner sig i kris. Men nu får bolaget 25 miljoner kronor av sina ägare – Örebro och Kumla kommuner. Pengarna kommer direkt från skattebetalarna.

Eftersom det har blåst för lite har Kumbro vind köpt köpt in dyr el. Det är vad som har lett till att bolaget gör en förlust med hela 25 miljoner kronor i år, säger bolagets ordförande Per Erik Andersson (S) till SVT.

LÄS ÄVEN: Myndighet: Rysk propaganda att vindkraft är opålitligt

Så mycket som 25 miljoner skattekronor går nu åt till att rädda den kommunala vindindustrin.

Den ekonomiska föreningen Mellsavind äger också ett vindkraft – men har fått kämpa själva för att inte behöva lägga ned. De känner sig orättvist behandlade i förhållande till Kumbro vinds skattepengsräkmacka.

– Vi har gjort förlust så gott som varje år och när man då läser att Örebro kommun går in med väldigt mycket pengar till Kumbro, då blir man irriterad, säger han.

Vill se upphandling

Kumbro vind får kritik för att som kommunalt bolag konkurrera med näringslivet. Per Claesson anser att vindkraften borde upphandlas i stället.

– Kommunen ska inte konkurrera med näringslivet, det är ju skattebetalarnas pengar det handlar om, säger Per Claesson, Mellsavinds ordförande, till SVT.

Se vindkraftsgranskningen här – räddning eller fördärv?