Bidragsbedrägerier som innefattar folkbokföringsbrott ökar. Nu kräver Skatteverket att få ta till drastiska metoder för att komma till rätta med det påstådda fusket – inklusive att få bryta sig in i människors hem.

Att vara skriven på en adress där man i verkligheten inte bor är något som inte sällan ingår i bidragsbedrägerier.

Falska uppgifter del av bidragsfusk

Det är exempelvis vanligt att personer som lämnar Sverige för sitt forna hemland fortsätter att vara skrivna i Sverige för att kunna lyfta olika typer av bidrag och samla poäng för en garantipension även om man aldrig har arbetat i Sverige. Den ”ökade rörligheten mellan länder” som utnyttjas av kriminella för ”brott mot välfärden” pekas ut som en av myndighetens nya stora utmaningar.

I ”utsatta områden” skaffar sig personer extrainkomster genom andra- och tredjehandsuthyrning av lägenheter som de står skrivna på men inte bor i.

”Sverige ser annorlunda ut idag”

Tidigare var det inte brottsligt att uppge falska folkbokföringsuppgifter. Men 2018 blev det olagligt. I en debattartikel i DN argumenterar Katrin Westling Palm, generaldirektör på Skatteverket och Peter Sävje, chef för Skatteverkets folkbokföringsavdelning, för nya drastiska befogenheter.

Man påtalar att den samvaro som ”bygger på tillit” som präglade det gamla svenska samhället har försvunnit. ”Sverige ser annorlunda ut idag än när välfärdsstaten byggdes upp” skriver man. Skatteverket vill nu se biometrisk registrering av alla som kommer till Sverige för att få bukt med identitetsbedrägerierna.

När det gäller felaktiga folkbokföringsuppgifter vill myndigheten ha ökad befogenhet att ändra eller stryka uppgifter för personer där man är övertygad om att de är oriktiga – exempelvis när någon skriver sig på någon annans hemadress utan att den personen vet om det eller uppenbart inte längre finns i landet.

Man vill vidare få utvidgad rätt att samköra uppgifter med andra myndigheter och mellan avdelningar inom myndigheten där det idag av integritetsskäl råder täta skott mellan skattesidan och folkbokföringssidan.

Rätt att bryta sig in i människors hem

De mest kontroversiella och långtgående tvångsmedel Skatteverket begär handlar om rätten att bryta sig in i människors hem för att gå igenom bostaden och fastställa vem eller vilka som verkligen bor där. Myndigheten menar att problematiken med folkbokföringsbrott nu är på en sådan nivå att så drastiska inskränkningar i den personliga integriteten måste till för att stoppa utvecklingen. Lagar och regler behöver ändras för att möta de nya utmaningarna, menar man.

Medborgerliga rättigheter rullas tillbaka

Samnytt har tidigare belyst problemet med inskränkningar av medborgerliga fri- och rättigheter från staten under förevändningen av kampen mot brottsligheten. De föreslagna åtgärder kommer att gälla för alla som bor i Sverige – inte bara för de som uppbär bidrag.

Skatteverkets ledning adresserar inte i sin artikel det problematiska i att personer som inte uppbär några ersättningar från det allmänna ändå förväntas att hålla staten uppdaterade om sin aktuella adress – numera under hot av fängelsestraff.

Systemet jämförs med tvångsregistreringen av medborgare i Sovjet och i Kina – stater som gjort förtryck av medborgarna till sin paradgren.

LÄS MER: Skapa cordon sanitaire kring den döende socialdemokratin

LÄS MER: Medborgerliga rättigheter rullas tillbaka när etablissemanget vill visa handlingskraft