Efter att Samhällsnytt uppmärksammade hur socialdemokratiskt styrda Skellefteå kommun i ett halvårs tid lovat men struntat i att röja upp den skrot- och soptipp som uppkommit efter att hitresta tiggare bosatt sig på platsen, agerar till slut kommunen med en storstädning. Men övergivna husvagns- och bilvrak tillåts stå kvar.

Det var förra veckan som vi kunde visa bilder från det övergivna tiggarlägret i Dalkarsliden tagna av Krister Andersson som är bosatt i kommunen. Sedan dess har debatten om tiggarlägret eskalerat och lokalpolitiker från Sverigedemokraterna besökt området.

LÄS ÄVEN: BILDEXTRA: S-ledning nonchalerar naturförstörelse efter tiggare

https://www.facebook.com/SDSkelleftea/videos/551391985571912/

På torsdagen rapporterade statstelevisionen att det starka S-fästet nu har ”försökt ta bort det värsta och snygga till i området” efter de så kallade EU-migranterna.

Kan inte forsla bort bil- och husvagnsvrak

Men trots att kommunen har ordnat fram en gravmaskin till platsen i röjningsarbetet låter man både husvagns- och bilvrak som finns på platsen stå kvar.

Enligt Lars Hedvist, som är kommunens planeringschef, tillåter man fordonsskrotet vara kvar eftersom det inte bara är att forsla bort sådant från kommunens mark.

– Det här behöver först och främst kommuniceras med ägarna och det är inte helt enkelt, konstaterar Hedqvist i en kommentar till SVT.

Politiker kritiseras för att strunta i problemen

De bilder som Samhällsnytt kunde visa vittnade om en omfattande förstörelse i naturområdet. Samtidigt kunde vi även visa genom protokoll att kommunpolitiker bjudit in tiggarna till platsen och i flera år haft kännedom om situationen.

Men trots detta och krav från den politiska oppositionen har Socialdemokraterna som styr kommunen varit ointresserade av att försöka lösa problemen förrän nu när skrot- och soptippen uppmärksammas i media.

S-toppen: ”Glad än idag att jag inte sa nej”

I intervju med lokaltidningen Norran har Lorents Burman (S), som är kommunstyrelsen ordförande, tidigare bagatelliserat problematiken med tiggarlägret genom att jämföra skrotet och skräpet med bland annat kommuninvånarnas ”vedstaplar”. Han har också deklarerat att han är ”glad än idag att jag inte sa nej när jag hörde förslaget på en uppställningsplats”.LÄS ÄVEN: BILDEXTRA: Så här ser naturen ut efter tiggarläger i Lidköping

authorimage