Den etiopiske migranten Abushi Shamse Kamal som misstänks för att ha våldtagit och försökt att mörda en nioårig flicka i Skellefteå åtalas nu för grov våldtäkt mot barn och mordförsök.

Det var den 7 juli i år som flickan påträffades medvetslös efter att ha utsatts för ett brutalt överfall i ett skogsparti vid Morö backe skola. Samnytt har tidigare berättat den etiopiske pojken kom med sin familj till Sverige sommaren 2017 och erhöll permanent uppehållstillstånd bara en vecka innan det brutala mordförsöket i skogen.

LÄS ÄVEN: Fick permanent uppehållstillstånd en vecka innan brutala mordförsöket på flicka i Skellefteå

Kammaråklagare Andreas Nyberg vid åklagarkammaren i Umeå misstänkte att Abushi kunde vara äldre än de 13 år han uppgett sig vara och beslutade därför att en medicinsk åldersbedömning skulle genomföras. Resultatet av utförda undersökningar visar att etiopiern har fyllt 15 år och att han därmed är straffmyndig.

LÄS ÄVEN: Åklagarens slutsats: Etiopiske Skellefteåmonstret straffmyndigt

Faksimil Facebook

Åklagaren: ”Synnerlig hänsynslöshet”

På fredagen åtalades Abushi Shamse Kamal för överfallet mot flickan som var på väg hem på cykel. Kammaråklagare Anders Nyberg kommentar utredningen med att etiopiern har utsatt flickan för ett synnerligt lidande.

– Jag menar att den tilltalade utsatt flickan för ett synnerligt lidande och att han har visat synnerlig hänsynslöshet genom att angripa målsäganden med grovt våld. Det var enbart på grund av tillfälliga omständigheter som gjorde att brottet inte fullbordades och att flickan inte dog, säger Nyberg till Expressen.

Rättegången är inbokad den 12-14 oktober och 17 oktober i Skellefteå tingsrätt.

LÄS ÄVEN: ”13-årige” monstret växte upp i muslimsk familj – delar mord och islamism