östermalm-bomb-sprängning-explosion-prisfall-nedgång

Foto t v: Frankie Fouganthin, CC BY-SA 4.0

Ekonomi

Skjutningarna minskar värdet på bostäder

Publicerad 1/19/2023
Annons

Värdet på en bostad kan sjunka upp till 200 000 kronor efter att en skjutning har inträffat i området i fråga, en minskning som dessutom dröjer sig kvar. Det visar forskning där man tittat på Stockholmsområdet.

Vania Ceccato, professor i urbana och regionala studier på KTH, har tillsammans med Mats Wilhelmsson, professor i tillämpad finansiell ekonomi, samlat data om skottlossningar i Stockholmsområdet under åren 2017-2019 och sedan tittat på hur priserna på bostadsförsäljningar utvecklats.

LÄS ÄVEN: Nytt bombdåd under natten – port söndersprängd

Slutsatsen blev att värdet på en bostad minskar mellan 60 000 och 200 000 kronor efter en skjutning.

– Även om det handlar om en liten minskning är den signifikant och den kvarstår på bostadsmarknaden under en lång period, säger Vania Ceccato till statstelevisionen.

Efter en skjutning tar det uppemot 200 dagar för bostadspriserna att återgå till nivån innan. Påverkan försvinner dock inte helt och den långsiktiga effekten återstår att undersöka.

Höjda premier

Om rädsla efter en sådan händelse kvarstår skapas en slags stigmatisering av området, ett stigma som absorberas på bostadsmarknaden under en längre tid. Desto närmare Stockholms innerstadsområde skjutningen inträffar, desto större blir prisfallet.

Ytterligare en effekt skjutningar och sprängningar kan få är höjda kostnader för fastighetsförsäkringar.

– När det uppstår skador på en fastighet efter exempelvis en sprängning följer kostnader på det. Och ökar risken i ett område så följer premien den utvecklingen, säger Mats Svensson, affärsområdeschef på skador på Länsförsäkringar.

LÄS ÄVEN: SVT-inslag om gängkriminella som ’vilar upp sig’ i Hälsingland väcker vrede

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
660Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons