pistol-vapen-polis
Inrikes

Skjutningarna på nya rekordnivåer: ”Fruktansvärt år framför oss”

Publicerad 4/12/2022
Annons

Skjutningen i Skarpnäck i Stockholm på söndagskvällen blev den 20:e bara i år och håller trenden i sig kommer 2022 att ge ett nytt rekord för antalet dödsskjutningar.

I samband med en skjutning i Skarpnäck i södra Stockholm på söndagskvällen avled en man i 20-årsåldern.

LÄS ÄVEN: Skottlossning vid torg – en död

– Tittar vi statistiskt på de sista fem åren kommer det under de kommande fyra-fem månaderna vara mer skjutningar än under januari-april. Stämmer den trenden har vi ett fruktansvärt år framför oss, säger polisens gängexpert kriminalkommissarie Gunnar Appelgren till statstelevisionen.

Om tidigare års mönster håller i sig väntas nya högstanivåer i år.

– Tittar man på starten det här året är det fler döda men ungefär lika många skjutningar som det var 2020. Det är en väldigt hög nivå vi ligger på just nu.

Känner sig kränkta

Enligt Appelgren grundar sig konflikterna ofta i hämndaktioner som utvecklas till dödliga våldsspiraler, och anledningen till dessa kan vara allt från narkotikaaffärer till personliga kränkningar mot flickvänner eller familjen.

Att tongivande personer i den organiserade kriminella miljön lagförts har enligt Appelgren skapat ett maktvakuum där terrorbalansen på vissa håll har satts ur spel.

LÄS ÄVEN: Män med utländsk bakgrund grovt överrepresenterade i skjutningar

– Det är svårt att få bukt med de här konflikterna. De ligger så djupt i att man känner sig kränkt. Även om man man har lagfört en hel del personer fortsätter yngre pojkar att vara utförare i de här morden eller mordförsöken med skjutvapen, säger Gunnar Appelgren.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons