I somras kunde Samnytt rapportera att de sydeuropeiska bränder som av SVT använts som klimatpropaganda misstänktes vara anlagda. Nu har 48 personer gripits i Frankrike – misstänkta för att ha anlagt skogsbränderna.

Under sommaren rapporterade medier, bland annat svensk stats-TV, återkommande om skogsbränderna som härjade i södra Europa. I inslagen hävdades i princip att så fort det blir varmare sommartemperaturer självantänder skogarna och detta användes som skrämsel i SVT:s aggressiva marknadsföring av Miljöpartiets politik som en majoritet av de statsanställda journalisterna enligt undersökningar sympatiserar med.

LÄS ÄVEN: Sydeuropeiska bränder misstänks vara anlagda

12 personer redan dömda

Men SVT:s hypoteser visar sig nu vara tagna i luften och orsaken till bränderna en helt annan än klimatrelaterad. Hela 48 personer har gripits i Frankrike misstänka för att ha anlagt de bränder som ödelade mer än 65 000 hektar skog i landet, rapporterar GP.

En fransk polistalesperson uppger att de allra flesta som gripits är män. Åldrarna varierar från minderåriga upp till pensionärer – och enligt talesmannen ska de komma från ”alla sorters bakgrunder”.

Av samtliga 48 har 12 personer redan hunnit dömas till två års fängelse vardera. Det är oklart vilka motiv pyromanerna har haft och huruvida de sporrats av det sätt på vilket media vinklat rapporteringen av dem som klimatrelaterade

LÄS ÄVEN: Skogsbränder i Australien är anlagda – närmre 200 pyromaner gripna