kungsgårdsskolan

Kungsgårdsskolan.

Inrikes

Skola ger efter för religiösa särkrav – köper in burkinis

Publicerad 1/19/2018
Annons

”Det är ett steg så att de här flickorna kan bli samhällsmedborgare i Sverige”, säger skolans rektor.

Flickor som inte vill delta i simundervisningen tillsammans med pojkar på grund av religiösa skäl resulterar ibland i att dessa går ut sjätte klass med ofullständiga betyg i idrott.

Det kan även innebära en konflikt mellan föräldrar och skola.

Denna problematik löste Kungsgårdsskolan i Ängelholm genom att köpa in burkinis.

– Vi träffade tjejernas föräldrar och berättade att vi hade burkini. Då löste sig problemet att tjejerna faktiskt kunde bada med klassen, säger Teresa Torle som är rektor på skolan.

Men alla är långt ifrån nöjda med beslutet.

– Jag tycker det blir problematiskt när skolor eller kommuner köper in burkinis, för vilka signaler sänder det till flickorna? Man spelar vårdnadshavarnas önskan och förlegade värderingar rakt i händerna, säger Juno Blom, nationell samordnare för att motverka hedersrelaterat våld vid länsstyrelsen i Östergötland.

– Det är ju en sak om föräldrarna själva köper burkini till sina flickor och man ska ju inte på något sätt slita av en flicka hennes badkläder. Men det blir konstigt att skolan gör det.

Torle kontrar med att de måste ordna så de kan följa skollagen och att köpa in burkinis tror hon är ett steg så att de här flickorna kan bli samhällsmedborgare i Sverige.

– Det är en billig och enkel lösning, säger rektor Teresa Torle.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons