PIXNIO-53970-725×483

Arkivbild. Foto: Hagerty Ryan, USFWS

Utrikes

Skola i Berlin nekade elev för att hans far var Afd-politiker – får stark kritik

Publicerad 12/19/2018
Annons

En privatskola i Berlin har enligt uppgift nekat en elevs ansökan med motiveringen att hans far är aktiv inom det invandringskritiska partiet AfD, som nått stora framgångar på senare år. Delstatens utbildningsminister har nu kallat in skolans ledning för att utreda ärendet.

Det handlar om en Waldorf-skola, också kallad Rudolf Steiner-skola, som ska ha hållit långa möten med AfD-politikern och hans fru, tillsammans med 20 lärare och beslutat att inte acceptera deras barn, trots att barnet redan gick på deras dagis, rapporterar DW.

Föräldrarna ska ha frågats ut om deras politiska åsikter. Privatskolan, som uppmanar att föräldrarna deltar i verksamheten, ansåg att det fanns för mycket potential för konflikter för att de ska acceptera barnet, enligt VD:n för den organisation som ansvarar för Waldorf-skolorna.

– Vi sökte konsensus omkring en lösning men lyckades inte, sa VD:n.

– I ljuset av denna konflikt ser skolan ingen möjlighet att acceptera barnet med den nödvändiga öppenheten och opartiskheten – båda vilka är grundläggande krav för att främja barnets utveckling, fortsatte han.

AfD v.s. lärare
Partiet har upprepade gånger kritiserat lärare för att indoktrinera elever i att ogilla invandringskritik och patriotism. Enligt tidningen ska de även ha satt upp ett onlinesystem där sådan indoktrinering kan rapporteras.

Delstatens utbildningsminister Sandra Scheeres, en socialdemokrat, kallade skolans ledning till ett möte om situationen, enligt Berliner Zeitung.

Privata skolor styrs av samma regler som statliga skolor men de har också rätten att välja elever så länge de inte bryter mot anti-diskrimineringslagstiftningen.

Talesperson kritiserade beslutet
Detlef Hardorp, talesperson för Waldorf-skolor i Berlin-Brandenburg-området, citerades i Berliner Zeitung när han kritiserade beslutet.

– Folk av alla politiska åsikter borde kunna skicka sina barn till Waldorf-skolor, sa han men poängterade att de bara har 30 platser på 140 sökanden och att skolan därmed måste neka majoriteten av dem.

AfD-politikern, som inte namnges av integritetsskäl, sa till tidningen Berliner Kurier att han beklagar beslutet.

– Vi gillade denna skola väldigt mycket. Hur ska vi nu förklara för vårt barn att hans vänner kan gå där nästa år men att vi är inte välkomna där’?

Han sa att han vill hålla sitt politiska liv skilt från hans privata.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1247”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons