Natten mot måndagen satte någon eller några personer eld på Slättgårdsskolan i den hårt kriminellt belastade och invandrartäta Stockholmsförorten Bredäng. Brandkåren har arbetat hela natten med att få den anlagda branden under kontroll men stora delar av skolbyggnaderna är helt utbrända. Det rapporterar bland annat SVT.

Det var vid 01:30-tiden som larmet gick om att skolan i den som ”utsatt område” klassade södra Stockholmsförorten stod i fullt utvecklad brand. Först vid åttatiden på morgonen hade räddningstjänsten fått kontroll över mordbranden. Innan dess han den sprida sig till ytterligare skolbyggnader, av vilka nu återstår endast svartbrända fasadskelett.

Ett 40-tal brandmän har arbetat hela natten med släckningsarbetet som beskrivs som väldigt riskfyllt och komplicerat. Brandkårspersonal kommer under måndagen att stanna kvar på platsen för eftersläckningsarbete.

Polisen uppger att man utreder branden som anlagd och har inlett en förundersökning om mordbrand. Det finns inga uppgifter om att någon misstänkt förövare har identifierats eller gripits.

En anlagd skolbrand om dagen

Att återuppbygga en nedbränd skola kostar flera tiotals miljoner kronor. Antalet anlagda skolbränder – framför allt i så kallade ”utsatta” invandrarområden – har ökat under flera decennier och den sammantagna prislappen för i nuläget drygt 400 skolbränder per år uppgår till miljardbelopp. Sju av tio skolbränder är anlagda.

authorimage