Elever vid Katedralskolan i Lund har polisanmälts för åsiktsbrottet ”hets mot folkgrupp”. Detta efter att man läst högt ur Adolf Hitlers självbiografi ”Mein Kampf”. Samtidigt har polisen inlett en större utredning rörande högerextremism på skolan – detta för att kartlägga ”möjliga högerextrema sympatier”. Åklagaren som leder förundersökningen är samma person som lade ned utredningen mot en artist som uppmanade till mord på vita med hänvisning till att personen ”inget allvarligt menat”.

Det var kort efter höstterminens start som Katedralskolan uppmärksammades i en rad artiklar för att det förekommer ”högerextremism” på skolan efter anmälningar om kränkande behandling och hets mot folkgrupp.

LÄS ÄVEN: 75-årig kvinna frustrerad över lågt straff för våldsbrottsling – åtalas för hets mot folkgrupp

Tidigare i veckan uppmärksammades det att polisen har upprättat en ny anmälan rörande hets mot folkgrupp vilket gör att sammanlagt två personer nu utreds för åsiktsbrottet.

Johan Nyberg är kommunpolis och berättar att eleverna i fråga har bett någon att läsa högt ur en digital version av Mein Kampf vilket har fått elever att anmäla händelsen till skolledningen som sedan gick till polisen.

Polisen inleder ”större utredning om högerextremism”

I en tidigare artikel hos Sydsvenskan framgår det att polisen har inlett en ”större polisutredning om högerextremism” på Katedralskolan. Nedan följer en skärmdump från artikeln i vilken det står att man utreder ”möjliga högerextrema sympatier” bland elever.

Misstänkt åsiktsbrott att läsa Mein Kampf

Kammaråklagare Mathias Larsson, som Samhällsnytt tidigare har uppmärksammat efter att han beslutade att lägga ned utredningen mot den i vissa kretsar välkände Youtubeprofilen och rapartisten JCBUZ som uppmanade till mord på vita med hänvisning till att ”han inget allvarligt menat”, leder utredningen rörande åsktsbrotten i skolan.

När Larsson får frågan huruvida det utgör hets mot folkgrupp att läsa ur en historisk bok svarar han att, ”det återstår att se”. Vidare menar Larsson att händelserna är en bedömningsfråga eftersom de ska sättas in i ett sammanhang.

– Vi har fått en ny polisanmälan. Sedan om det är hets mot folkgrupp, det är lite av en bedömningsfråga, säger Larsson till Sydsvenskan.


”JCBUZ” och åklagare Mathias Larsson.

LÄS ÄVEN: Utredning mot rapartist som uppmanade till mord på vita lades ned: ”Inget allvarligt menat”

Lunds kommun sätter in åtgärder

Stefan Norrestam är utbildningsdirektör i Lund och går, innan polisen tagit ställning till huruvida man anser att något brott har begåtts, ut och kommenterar det påstådda åsiktsbrottet med att man tar händelsen på stort allvar. Vidare ska man nu sätta in åtgärder för att få stopp på de kränkningar man menar har förekommit.

LÄS ÄVEN: Ingrid Carlqvist åtalas för hets mot folkgrupp – ingen vet vad det gäller

authorimage