Bäckahagens skola i Stockholm har infört två helvegetariska dagar i veckan. Det har lett till att många barn låter bli att äta i skolmatsalen. Föräldrar säger nu ifrån och menar att omställningen leder till tröttare barn.

– Det stämmer att vi har svårare att få barnen att gilla den vegetariska maten, och vi tänker att det måste få ta lite tid för dem att vänja sig vid det nya. Vi försöker förstå varför de inte vill äta, säger rektor Sabine Albertson till StockholmDirekt.

Stockholms stad ligger bakom riktlinjerna om att alla skolor ska minska mängden kött i kosten. Bäckahagen hade inte anpassat sig till det förrän nu, berättar Albertson.

Rektorn menar att en varierad kost med vegetariska alternativ, som de haft tidigare, har fungerat.

– Vi har under många år serverat kött, fisk eller fågel varje dag i veckan, alltid med ett vegetariskt alternativ, och det här är eleverna vana vid. Men nu rättar vi oss efter stadens beslut.

Enligt stadens riktlinjer måste skolorna ”ta ansvar för klimatet” och därför äta mindre kött. Av samma anledning ska de sträva efter att äta mer ekologisk och närproducerad mat.

Torsdagen den 12 december är samtliga föräldrar inbjudna till skolan för ett informationsmöte i matsalen. Rektorn erbjuder dem även att äta lunch i skolmatsalen vid valfritt tillfälle. Detta efter många upprörda mejl från föräldrar vars barn blir trötta då de inte äter den vegetariska maten.