Under ett möte på den australiska gymnasieskolan Brauer College i veckan tvingades de manliga eleverna att be flickorna om ursäkt, något som fick elevernas föräldrar att bli rasande då de fick reda på det.

Mamman till en pojke i 12-årsåldern berättar att hennes son var förvirrad och att han inte visste varför han bad om ursäkt till sina klasskompisar för våldtäkt och sexuella övergrepp. Sonen har berättat hur pojkarna fick ställa sig upp och be om ursäkt för att kvinnor våldtas och utsätts för sexuella övergrepp av sitt kön.

Enligt mamman förklarades det inte ordentligt för pojkarna vad de gjorde och varför. Hon anser att föräldrarna borde ha varskotts om vad man tänkte göra. Även andra föräldrar har reagerat starkt på skolans agerande.

Symbolisk ursäkt

Enligt skolan ska ursäkten ha varit symbolisk, vilket dock inte gjorde det lättare för pojkarna att förstå varför de bad om ursäkt för saker de inte hade gjort.

Trots den omfattande kritiken försvarar skolans rektor Jane Boyle sammankomsten samtidigt som hon medger att delen med ursäkterna var ”olämplig”.

Pojkarnas ursäkter var en del av australiska skolors nyligen införda obligatoriska undervisning i samtycke.