I Stockholm föreslår skolborgarrådet Isabel Smedberg Palmqvist (L), som påstår sig brinna för valfrihet, ett antal åtgärder för att till ”en jämnare elevmix” i stadens skolor – bland annat kvotering.

Det fria skolvalet kan snart vara ett minne blott. Framåt hösten väntas regeringen presentera förslag till ett förändrat urvals- och antagningssystem med målet att skapa ”en mer likvärdig skola”. I regeringens utredning föreslås bland annat att platserna på populära skolor ska lottas. Andra förslag är kvotering och förtur för vissa grupper.

LÄS ÄVEN: ”Nyanlända” ges förtur när de ska välja skola i Göteborg

I Stockholm välkomnar skolborgarråd Isabel Smedberg Palmqvist (L) utredningen.

– Det är hög tid att friskolereformen moderniseras. Jag brinner för valfrihet. Men friskolorna behöver vara med och ta ett större ansvar för att motverka segregationen och bidra till en mer likvärdig skola, säger hon till Mitt i.

”Oerhört viktigt för Stockholm”

Liberalerna vill förhindra att föräldrar sätter sina barn i skolkö då de är nyfödda. I stället vill man att en skola tidigast ett år innan start ska kunna öppna sina köer.

– Jag är också nyfiken på möjligheten att kvotera in vissa elevgrupper som ett sätt att skapa en jämnare sammansättning. Det är oerhört viktigt för Stockholm att våra unga får möjlighet att möta alla slags elever, säger Isabel Smedberg Palmqvist.

LÄS ÄVEN: Så vill regeringen öka ’likvärdigheten’ och tvinga skolorna bli mer blandade

Vidare anser hon inte att föräldrar ska skjutsa sina barn ”över halva stan” och påstår att man har goda erfarenheter av att placera nyanlända på högstadieskolor i innerstan. Och även om det sällan finns lediga platser att lotta ut på attraktiva skolor utesluter hon det inte då ”vi måste lyfta på varenda sten”.

Stöd från Socialdemokraterna

Från oppositionsborgarrådet Kadir Kasirga (S), vice ordförande i utbildningsnämnden, får Liberalerna beröm.

– Det är väldigt glädjande att också Liberalerna nu har börjat prata om hur vi får en rättvisare skola, säger han.

LÄS ÄVEN: Kommun vill lägga ned skolor och bussa elever föra att bryta segregationen

Han vill helt skrota kötid till friskolor och i stället se ett gemensamt antagningssystem för både kommunala skolor och friskolor.

– Dagens modell har dränerat kommunala skolor på högpresterande elever. Vi kan inte ha ett system som skapar reservat för vissa grupper, det är jättefarligt för sammanhållningen i samhället, säger han.