På grund av coronaviruset och begränsningen att max 50 personer får hålla allmänna sammankomster avråder nu Skolverket från studentfirande. Flera skolor och kommuner har på eget bevåg tagit beslut om att ställa in firandet eller skjuta upp det.

Huddinge kommun var tidigt ute med att ställa in firandet men kallade det ett ”smärtsamt beslut”. På Gotland beslöt man istället att skjuta upp firandet till augusti och tror det är osannolikt att det skulle ändras.

– Det är, som jag sagt till eleverna, en nanomillimeters chans att det ska bli någon förändring, sa Karin Lekander, biträdande rektor på Wisbygymnasiet.

Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson har förståelse för att elever blir besvikna men poängterar att det är svårt att förutse virusets fortlevnad.

– Hade jag varit rektor hade jag avblåst studentfirandet. Sedan hade jag nog diskuterat med eleverna möjligheten att reparera det hela.

Den hårt kritiserade statsepidemiologen Anders Tegnell säger att förbudet mot folksamlingar över 50 personer kommer att ligga kvar till juni men att det bör gå att hitta andra sätt att hålla studentfirande utan att öka spridningen av viruset.

authorimage