Liksom i många andra länder har regeringen i Skottland inför tillfälliga pandemilagar. Nu vill man dock göra vissa av dessa permanenta.

Skottlands tillfälliga pandemilagar gör det lättare för regeringen att genomföra nedstängningar, införa karantän och stänga bland annat skolor. De flesta av landets pandemilagar skulle gå ut i mars 2022, men nu kan man alltså behålla delar av dessa.

Enligt vice försteminister John Swinney har vissa av förändringarna på grund av covid-19 varit en ”påvisbar fördel för folket”. Från de konservativa är man dock inte lika säkra och anser att förslaget visar att de skotska ministrarna är ”ovilliga att ge upp deras kontroll över folks livs”.

LÄS ÄVEN: Arbetsgivare öppnar för att sparka icke-vaccinerade

Under pandemin har man förlängt de tillfälliga lagarna flera gånger och kan i mars 2022 besluta att förlänga dem i ytterligare sex månader. Många av de punkter man vill göra permanenta påstås vara riktade mot framtida utbrott av covid-19 alternativt spridningen av andra smittsamma virus som utgör en allvarlig hälsorisk mot allmänheten.

Ytterligare en punkt i förslaget är att tidigarelägga frisläppandet av fångar för att lätta trycket på fängelsesystemet. I pandemins början släpptes 348 dömda upp till 90 dagar tidigare än vad deras straff stipulerade.

Nya Zeeland stängs ned igen

Efter att ett nytt fall upptäckts på Nya Zeeland för första gången sedan februari har premiärminister Jacinda Ardern beordrat att hela landet går upp i beredskapsnivå fyra, vilket innebär en total nedstängning av samhället.

Ett sådant drastiskt beslut ska enligt reglerna endast tas ifall en ”intensiv smittspridning pågår i samhället” men Ardern hänvisar till att den så kallade deltavarianten är en ”game changer”.

Nivå fyra innebär att alla ska ”stanna hemma i sin bubbla” förutom för att utföra nödvändiga ärenden som att handla mat.

Ardern uppmanar folket att bära munskydd, hålla sig två meter från andra, uppehålla sig lokalt, inte samlas i grupp och inte prata med grannar.

Även i Australien använder man hårdföra metoder för att se till att karantänsreglerna efterlevs och har satt in militär för att patrullera gatorna.