För att bereda plats åt 21 nya vindkraftverk har Skottland huggit ner 14 miljoner träd. Detta trots att världsledarna nyligen kom överens om att skogsskövlingen måste få ett slut – och beslutet i fråga fattades i Skottland.

Skövlingen av träden har varit omfattande i kontrast till att världens politiska ledare vid klimattoppmötet COP29, som nyligen ägde rum i skotska Glasgow, kom överens om att få ett slut på avskogningen senast 2030.

Den skotska regeringen har samtidigt lovat att det ska planteras nya träd, men det är inte känt hur stor andel av dessa som blir fullvuxna växter och därmed under överskådlig tid spelar någon påtaglig roll i att omvandla koldioxid till syre.

LÄS ÄVEN: Livet blev mardröm när vindkraften intog byn: ”Ett industriområde”

Regeringsorganet FLS nöjda

– Förnybar energi och skogar är nyckeln till Skottlands bidrag för att mildra klimatförändringarna och FLS hanterar båda delarna framgångsrikt, hävdar en talesman för den skotska regeringens Forestry and Land Scotland, FLS, enligt The Herald.

Antalet träd som fällts till förmån för nya vindkraftsparker i Skottlands skogar, som förvaltas av FLS, under de senaste 20 åren överstiger 13,9 miljoner.

När vindkraftverk väl har placerats på mark där det tidigare varit skog går det inte att odla nya träd där. Detta innebär i sin tur försämrade förutsättningar för en hållbar timmerförsörjningskedja.

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: Flera tidigare miljöbrister hos kollapsade vindkraftverket