På fredagskvällen inkom larm till polisen i Södertälje om skottlossning i den invandrardominerade problemstadsdelen Ronna. Utryckande polispatrull anträffade en skottskadad man på platsen. Senare på kvällen meddelandes att personen avlidit av skadorna.

Det var vid 19:15-tiden som polisen fick larm om att det återigen sköts i det brottstyngda området. En skadad 19-årig man anträffades utanför en fritidsgård. En ambulanshelikopter tillkallades men vände tillbaka när det konstaterades att offret avlidit på platsen.

Ett stort polispådrag sökte efter gärningspersoner till dådet men ännu har ingen gripits. Polisen uppger att det varit mycket folk i rörelse på platsen som kan ha gjort iakttagelser men det är inte säkert att de vill prata med polisen.

Det finns dock gott om övervakningskameror i området och polisen hoppas att bilderna från dem ska leda brottsutredningen framåt även om fysiska vittnen väljer att tiga.

Brottsplatsen är och kommer under kvällen att fortsätta vara avspärrad för teknisk undersökning. Polisen meddelade efter att offret avlidit att brottsrubricering ändrats till mord.

Andra skjutningen på två dagar – tredje på en vecka

Det är bara två dagar sedan det senast sköts i det problemtyngda invandrarområdet. I onsdags sköts en man i 25-årsåldern ned på nästan exakt samma plats.

Den skjutningen ägde rum vid 21-tiden på kvällen. Polisen har ingen gripen eller misstänkt för dådet.

En tredje skjutning ägde rum i närområdet ytterligare några dagar tidigare. Den fick polisen inte larm om. I stället var det sjukhuset som rapporterade att man fått in en skottskadad man på akuten.

49:e dödsskjutningen i år

Fredagskvällens dödsskjutning i Södertälje är den 49:e i Sverige i år. Det tidigare helårsrekordet var slaget redan innan men slås nu med ytterligare marginal.

Det år fortfarande tre månader kvar på året. Om trenden håller i sig kan slutsiffran för 2022 landa på 65 döda eller fler i gängskjutningar. Det är en siffra som Sverige aldrig varit i närheten av tidigare.