skjutningar-nagarmossen-och-lulea

Brottsplatserna i Stockholm (t.v.) och Luleå (t.h.).

Inrikes

En död och två skadade i skjutningar i Stockholm, Luleå och Västerås

Publicerad 7/30/2021
Annons

Sent på fredagskvällen sköts en kvinna ihjäl i området Notviken i Luleå och en person skottskadades svårt i en skjutning i Västerås. Något tidigare på kvällen utbröt skottlossning i södra Stockholmsförorten Bagarmossen där en person åsamkades allvarliga skador.

Uppgifterna om dödsskjutningen i Luleå är en så länge knapphändiga. Polisen larmades strax efter klockan 22 till Notviken efter att boende i området hört skottlossning. På platsen hittades en person ihjälskjuten. På lördagen uppges att den döda är en kvinna i 25-årsåldern

Polisen har ännu ingen klar bild av vad som utspelat sig på platsen men har spärrat av den för teknisk undersökning. kringliggande områden söktes av med hundpatrull men utan att någon misstänkt gärningsman kunde gripas.

På lördagen meddelande polisen dock att man gripit en man i 30-årsåldern som skäligen misstänkt (den lägre misstankegraden) för mordet. Man säger också att det inte handlar om ett brott i en nära relation.

Den misstänkte gärningsmannen uppges ha dömts till ett längre fängelsestraff för bland annat grov misshandel så sent som för en månad sedan men tillåtits vistas i frihet i väntan på att det straffet skulle börja avtjänas. Mannen nekar till brott.

Åklagaren har ännu inte tagit ställning till om mannen ska häktas eller åter försättas på fri fot. Trots att han är tidigare dömd för grova våldsbrott och nu misstänks för mord på en för honom tidigare okänd kvinna, menar polisen att mannen inte utgör någon fara för allmänheten utan att det inträffade är ”en isolerad händelse”.

***

Skottlossningen i Västerås inträffade vid 22:30-tiden på Skallbergsgatan. Boende i området hörde flera smällar och larmade polis.

En person påträffades skottskadad utomhus när polisen anlände till platsen och fördes till sjukhus med ambulans med vad som uppges vara allvarliga skador. uppgifterna är i övrigt knapphändiga.

Brottsplatsen spärrades av och ett sökande efter en gärningsman inleddes som dock inte resulterade i något gripande. Polisen rubricerar händelsen som mordförsök.

På lördagen meddelade polisen att en man gripits och anhållits som misstänkt för skjutningen. I övrigt är man förtegen med detaljer.

***

Tidigare på fredagskvällen utbröt skottlossning i Bagarmossen i södra Stockholm. Polis larmades till platsen och fann efter en stund en skottskadad person i området Skarpnäck. Något senare greps en man med ett gevär som den misstänkte skytten.

Skjutningen kommer bara ett knappt dygn efter att en annan person sköts ned med flera skott i den intilliggande förorten Kärrtorp. Ingen person har ännu gripits misstänkt för det dådet men polisen öppnar för att de två dåden kan vara länkade till varandra.

LÄS ÄVEN: Man livshotande skadad efter skottdrama i Stockholmsförort

Den nu aktuella skjutningen ska enligt vittnen ha föregåtts av ett bråk med ett flertal personer inblandade. Efter skjutningen iakttogs de som varit i konflikt med varann lämna platsen springande.

Den skottskadade personen som påträffades i Skarpnäck fördes till sjukhus i ambulans med vad som beskrivs som allvarliga men inte livshotande skador. Polisen rubricerar händelsen som försök till mord.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
568Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons