Nyligen beviljade Skövde kommun bygglov för en ny moské som är planlagd att uppföras redan i vår. Moskéns ordförande kallar beslutet för ”ett steg framåt för hela samhället”.

Det är stiftelsen Skövde moské som ansökte och beviljades bygglov för en moské på omkring 375 kvadratmeter beläget på Gamla Karstorpsvägen 2 mellan Karstorp och Södra Ryd, rapporterar Skövde Nyheter.

LÄS ÄVEN: Islamistkopplad förening beviljas jättemoské i Småland

Det är inte första gången som stiftelsen ansöker om bygglov. Tidigare beviljades de bygglov för en större moské men byggnationen kom aldrig igång i tid.

Smajo Šahat är ordförande i Skövde moské och han berättar att stiftelsen har haft stora planer med finansieringshjälp från utlandet men som hittills inte har resulterat i något konkret.

Därför ligger deras fokus numera på en mindre moské som landar på en kostnad mellan fem till tio miljoner kronor. Dessa pengar uppger Šahat ska komma från medlemmar och eventuellt lån. Redan i vår kommer byggnationen att starta.

LÄS ÄVEN: Imam i Växjö försvarar gulfstaters finansiering av ny jättemoské: ”De vill göra göra en god gärning”

Moskén: ”Ett steg framför för hela samhället”

Enligt Sahat förväntar sig muslimer i Skövde en större moské där de kan tillbe Allah. Han menar att det är viktigt för att samhället ska må bra och kallar det för ”ett steg framåt för hela samhället”.

– Alla våra medlemmar förväntar sig ett ställe där man kan tillfredsställa sina andliga behov. Det kommer att betyda mycket för våra medlemmar, men inte bara för dem. Om vissa delar av samhället inte mår bra mår inte hela samhället bra, på det sättet blir det ett steg framåt för hela samhället, säger Sahat.

LÄS ÄVEN: Gulfstaters finansiering av moskéer under lupp i Tyskland – vill motverka radikalisering

Moderaterna: ”Inte mycket att diskutera”

När lokaltidningen frågar moderaten Anders G Johansson som är ordförande i bygglovsnämnden om beslutet att bevilja stiftelsen bygglov berättar han att det var odramatiskt.

– Det fanns inte mycket att diskutera. Detaljplanen som gäller för fastigheten är designad för att uppföra en moské, säger Johansson.

SD vet inte om de ska överklaga

Sverigedemokraterna har motsatt sig uppförandet av en moské i Skövde från första början och kallar det för en ”oroväckande utveckling med moskéer”.

Men partiet har misslyckats med att sätta stopp för de nya planerna eftersom partiet överklagade bygglovet till fel instans. Istället för att vända sig till länsstyrelsen gick SD istället till förvaltningsrätten som aldrig prövade överklagan och bygglovet vann laga kraft.

Men bygget kom som tidigare nämnt aldrig igång i tid och lades därmed ned. När stiftelsen nu återigen beviljas ett nytt bygglov kommenterar Göran Segerstedt som är SD:s gruppledare fallet i Skaraborgs Allehanda där han ger sken av uppgivenhet.

– Vi har inte haft någon diskussion än efter beslutet om bygglov, så jag vet ännu inte hur vi kommer att göra, berättar Segerstedt.

Böneutrop i Växjö

I andra delar av landet där moskéer breder ut sig visar det sig att flera även söker tillstånd för att ha böneutrop. Nedan följer ett videoklipp som visar hur det låter i ett bostadsområde i Växjö.

LÄS ÄVEN: Forskare: ”Inget västerländskt samhälle har lyckats integrera muslimer”