Akademiska

Akademiska sjukhuset i Uppsala. Faksimil Facebook

Inrikes

Skulle operera matstrupe men fick smärtlindrande i fel slang – skyller på hög arbetsbelastning

Publicerad 5/2/2019
Annons

På Akademiska sjukhuset i Uppsala har en patient blivit utsatt för en riskabel situation i samband med en operation i matstrupen. Vårdpersonalen slarvade och kopplade smärtlindrande läkemedel i en central ven istället för lokalt.

I mitten av mars uppmärksammade Samhällsnytt att det råder en systemkollaps på Akademiska sjukhuset där korridorer belamras av sängar med patienter som inte får plats på vårdavdelningarna. En korridorvistelse kan bli mellan 24 och 36 timmar lång. Månaden efter skrev vi om sjukhuset igen då en patient på akutmottagningen avled i väntan på en vårdplats.

LÄS MER: Kopplade urinslangen till blodomloppet på sjukhus – svullnade och dog

Nu är sjukhuset återigen uppmärksammat med en anmälan enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg. Vårdpersonalens slarv uppges bero på hög arbetsbelastning som påverkat uppmärksamheten, rapporterar 24Uppsala.

Det var när vårdpersonalen skulle byta infusionsslang som smärtlindrande läkemedel kopplades till fel pump. Det resulterade i att läkemedel fördes in i ett större blodkärl istället för att hamna lokalt vid ryggmärgen.

Vidtar åtgärder
Enligt chefsläkare Mikael Köhler har man vidtagit flera åtgärder efter slarvet, bland annat har personal informerats om risker. Man kommer även att se över rutinerna gällande märkning av slangarna.

– Patienten fick dessbättre inga skador av händelsen, men det fanns en risk för allvarliga komplikationer när ett smärtlindrande läkemedel avsett för lokalt bruk spreds i hela kroppen via blodkärl, kommenterar Köhler.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1173”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons