Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch kommenterar nu den senaste tidens turbulens inom partiet. Enligt Busch har många kristdemokrater tappat förtroende för Skyttedal och det är oklart huruvida hon kommer att stå på partiets lista inför EU-valet nästa år.

Bakgrunden till turbulensen är den senaste tidens vändor i media mellan EU-parlamentariker Sara Skyttedal och partisekreterare Johan Ingerö. Nyligen framkom det att Ingerö tidigare i år hade fått uppdrag att försöka stoppa partikamraten Skyttedal från att delta i SVT:s intervjuprogram 30 minuter. Skyttedal var inbjuden för att prata om legalisering av narkotika och hennes eget bruk av cannabis – vilket går tvärs med partiets officiella hållning i frågan.

LÄS ÄVEN: Skyttedal: Han tog mig på låret

Skyttedal svarade Ingerö genom att polisanmäla honom för sexuellt ofredande. Detta efter en händelse som ska ha inträffat på partiets valvaka för nio år sedan. Enligt anmälan ska Ingerö ha tagit Skyttedal på låret under en efterfest. I samband med att polisanmälan blev känd sparkades Ingerö från sitt uppdrag som partisekreterare. Detta trots att polisanmälan lades ned.

LÄS ÄVEN: Skyttedals polisanmälan mot Ingerö läggs ned

På tisdagen träffade Ebba Busch journalister i riksdagen och hon fick då frågor om bråket mellan KD-topparna. Busch framförde att hon kräver att Skyttedal slutar med cannabis men även håller sig till partilinjen och därmed slutar att arbeta för att legalisera narkotika.

– Som förtroendevald för Kristdemokraterna kan man inte bruka narkotika även om det sker i land där det är lagligt, säger Busch till SVT.

Vidare uppgav Busch att många inom partiet har tappat förtroende för Skyttedal och hon vill inte svara på huruvida EU-parlamentarikern kommer att få vara kvar på listan inför valet EU-valet nästa år.

– Många har haft förtroende för henne tidigare men har nu tappat det. Både på grund av hållningen i sak men också hur hon har hanterat det, säger Busch till SvD.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”Vår tids häxprocesser?”