fittja t-bana

Foto: Jonas Bergsten.

Inrikes

SL-kontrollanter vägrar jobba på röda linjen efter hot

Publicerad 10/6/2017
Annons

➤ STOCKHOLM På den röda linjen i Stockholms tunnelbana har biljettkontrollanterna nu fått poliseskort, efter att hoten och våldet eskalerat så pass att de tillfälligt känt sig nödgade att sluta utföra kontroller i områdena.

Enligt den uppmärksammade artikeln i StockholmDirekt har stationerna på röda linjen söderut – varav många är så kallade utsatta områden – övergetts av biljettkontrollanterna under de senaste månaderna då hot och våld blivit en del av vardagen.

– Du ska se hur det låter när vi är själva utan polis. Vi blir hotade och knuffade. Jag har kollegor som blivit slagna. Blir det våldsamt avbryter vi och hoppas på det bästa, berättar biljettkontrollanten Ivana.

Det är inte bara på röda linjen som situationen blivit ansträngd. Samma gäller även för Tensta och Rinkeby där biljettkontrollanterna numera aldrig jobbar ensamma.

Till Fittja åker ordningsvakter aldrig utan förstärkning. Här sker droghandeln helt öppet och det är de kriminella nätverken som styr. Denna situation ska dock många Fittjabor vara trötta på, och desto fler har börjat tipsa polisen.

När polisen nu är med utför man även inre utlänningskontroller och fångar upp många illegala invandrare som förs till Migrationsverkets förvar i Märsta.

Samtidigt passar artikelns skribent på att tipsa om hur man enklast undviker att hamna i polisens nät:

”Vill du hålla dig undan polisen är det enkelt. Köp ett SL-kort.”

Till nästa år är ambitionen att biljettkontrollerna ska bli dubbelt så många och Moderaterna vill återinföra tunnelbanepolisen, enligt modell från bland annat New York och som har funnits i Sverige men idag nästan försvunnit helt.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons